Onlajn premijera restaurisanog filma "Poseban tretman“

Tanjug
Onlajn premijera restaurisanog filma "Poseban tretman“

BEOGRAD - Višestruko nagrađivani film "Poseban tretman“ iz 1980. godine, reditelja Gorana Paskaljevića digitalno je restaurisan i biće prikazan 6. juna na Dan Kinoteke i rođendan Vip mobile.

Digitalno restaurisana verzija filma će biti predstavljena u prenosu uživo od 19 časova na Fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i Vip mobile, gde će publika moći da uživa u boljem kvalitetu slike i zvuka ostvarenja koje je svoju premijeru imalo na festivalu u Kanu, pre tačno četiri decenije.

Crnohumornu socijalnu dramu, prema scenariju Dušana Kovačevića, maestralno je oživela plejada srpskog glumišta: Ljuba Tadić, Milena Dravić, Danilo Bata Stojković, Dušica Žegarac, Petar Kralj, Milan Srdoč, Radmila Živković, Bora Todorović, Pavle Vuisić i Vladan Živković.

Atraktivna i metaforična priča o autoritarnom doktoru i njegovim pacijentima, prinudno lečenim alkoholičarima, snimljena je u produkciji Centar filma i kompanije Dan Tana Productions. Uz veliki broj nagrada na jugoslovenskim festivalima, film je 1981. bio nominovan za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja (strani film), a Milena Dravić je u Kanu dobila nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu.

Projekat Vip Kinoteka započet je vraćanjem starog sjaja kultnom filmu „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana, u decembru 2017. godine svečanom premijerom u prisustvu članova autorske i glumačke ekipe, a Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile nastavili su rad na projektu od izuzetnog značaja za srpsku filmsku baštinu i tokom vanrednog stanja.

U aprilu 2020. godine, preko 2.000 ljudi pratilo je prvu onlajn premijeru još jednog filma Slobodana Šijana „Davitelj protiv davitelja“. Digitalno restaurisani filmovi prikazani su u preko 20 gradova pred brojnom publikom, a 16. filmsko ostvarenje koji je digitalno restaurisano u okviru projekta - „Poseban tretman“ biće prikazano onlajn u skladu s vanrednim merama zbog epidemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana