Olivera peglom stvara unikatna slikarska djela

Srna
Olivera peglom stvara unikatna slikarska djela

Bileća - Bilećanka Olivera Vukoje bavi se enkaustikom - neobičnom slikarskom tehnikom u kojoj je glavni alat pegla.

Kada se pomene riječ pegla, mnogi imaju asocijacije na kućni posao i rijetko ko bi pomislio da baš ona može da posluži kao oruđe za stvaranje lijepih i unikatnih djela, slika na platnu, papiru ili nekoj drugoj podlozi.

“Enkaustika je jedna od najstarijih slikarskih tehnika koja se koristila još u staroj Grčkoj, Egiptu i Rimu, kada se slikalo uz pomoć otopljenog pčelinjeg voska, koji se miješao sa raznim pigmentima i koji je vrućim metalnim predmetima nanošen na kamen, drvo ili slonovaču”, objašnjava Olivera za Srnu.

Enkaustika je danas rijetko u upotrebi, osim u savremenom modifikovanom obliku nazvanom “slikanje peglom”.

“Slika se na sjajnom ili glos, odnosno foto-papiru. Na zagrijanu ploču pegle nanose se voštane bojice i posebnim pokretima stvaraju jedinstveni koloriti, oblici i motivi. Nakon toga, slika se suši 24 do 48 časova, a zatim polira mekanim papirom ili najlonskom tkaninom, kako bi se postigli sjaj i trajnost”, pojašnjava Olivera.

Ona se enkaustikom počela baviti slučajno, kada je na televiziji vidjela prilog o ovoj neobičnoj tehnici.

“Za stvaranje jedne slike potrebno je izvjesno vrijeme”, kaže Olivera i napominje da sve zavisi od toga šta želi da naslika, odnosno koliko je detalja i motiva na slici, a i od inspiracije.

Motive za svoja djela Olivera pronalazi u okruženju, a priroda joj je neiscrpan izvor inspiracije.

“Slike radim iz čistog hobija i zadovoljstva jer volim da se bavim nekom vrstom kreativnosti. To je ono što me ispunjava. Kada mi obaveze dozvoljavaju, posvetim se tome”, navodi ona.

Nekada su to cvjetni aranžmani, rađeni tematski, zavisno od povoda, ili ukrašavanje poslastica /medenjaci, torte/, slike od suvog, presovanog cvijeća, izrada magneta, ukrasa, nakita...

Olivera svoje umijeće prenosi mladim ljudima, budući da je kroz projekat “Podrška mladima u lokalnim zajednicama”, koji se uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije sprovodi i u Bileći, organizovala niz radionica enkaustike za koje vlada veliko interesovanje.

Ona poručuje da njen lajt-motiv nisu izložbe niti lična promocija, već želja da sa mlađim kolegama zajedničkom kreativnom energijom stvori neka lijepa i unikatna djela od čije prodaje čak i zarađuju novac za humanitarne svrhe.

“Suština je u kreativnom radu, koji nadahnjuje i ispunjava čovjeka. Svi smo mi na neki svoj način kreativni, a taj kreativni rad nas oplemenjuje i izgrađuje”, kaže Olivera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana