Održano književno veče "Žbljohi za rođendan"

Srna
Održano književno veče "Žbljohi za rođendan"

BRČKO - Novinar u penziji Savo Teodorović održao je u Brčkom književno veče pod nazivom "Žbljohi za rođendan" kojom je obilježio 50 godina svog pjesničkog stvaralaštva.

Teodorović je istakao da je veče posvetio gradu u kojem mre, koji više ne liči na onaj od prije 15 godina, a na šta je želio da liči i on i njegove komšije. 

"Za to smo krivi sami jer nismo došli sebi", rekao je sinoć Teodorović, dodajući da je takav grad bio inspiracija da napiše "Žbljohu", dok je za pisanje ostalih djela bio inspirisan dobrim mislima i ljudima. 

Teodorović je objavio knjige poezije "Dodiri iz daleka" (1984), "Žbljoha" (2000), "Treća obala" (2018), a isto toliko priprema da objavi. 

Za djecu je napisao i objavio "Dečilište" za koje kaže da mu je omiljeno djelo koje će biti objavljeno i na ruskom jeziku. 

"Najdraža mi je pohvala književne kritike da sam se popeo do djetinjstva. Mislim da je to najveći dobitak u mom stvaralačkom životu", rekao je Teodorović. 

On je istakao da mu novinarstvo ne nedostaje, te da sada konačno može da očisti dnevnopolitičko trunje iz svog pera i da piše. 

Književno veče održano je u sali Kulturno-administrativnog centra "Patrijarh srpski Pavle", a u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" Brčko. 

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Brčko Dragan Tomić rekao je da je ovom književnom večeri počelo obilježavanje 25 godina od osnivanja "Srpskog književnog kruga" koji djeluje pri "Prosvjeti". 

"Naš čika Savo bio je prvi predsjednik Srpskog književnog kruga. Mogu reći da se radi o jednom divnom čovjeku, entuzijasti koji svih ovih godina mnogo radi i djeluje i pomaže radu ꞌProsvjeteꞌ", dodao je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana