Održana komemoracija povodom smrti Živomira Ličanina Likote

GS
Foto: A. Čavić

BANjALUKA - Komemoracija povodom smrti Živomira Bosnimira Ličanina Likote, koji je idejni tvorac i osnivač Banjalučkog studentskog pozorišta, održana je danas na Podrum sceni ove kuće.

Komemoracija je započeta minutom ćutanja za Likotu, a komemorativni govor njemu u čast održala je glumica Ljiljana Čekić.

Čekićeva je pokojng Likotu nazvala  čovjekom, ocem, suprugom, padobrancem, hemičarem, pedagogom, zanesenjakom, stvaraocem, boemom, emotivcem, osnivačem, utemeljivačem, čovjekom nemirnog duha koji je bio posvećen i vrijedan.

"Na festivalu profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine u Jajcu dobio je sedam nagrada na najboljeg glumca 1973, 1974, 1976, 1977, 1978, 1979. i 1980. U Banjoj Luci dobio je i nagradu 'Veselin Masleša' za životno djelo sa svega 44 godine života, 1978. godine. Na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci 19. februara 1977. bio je jedan od osnivača Studentskog pozorišta Banja Luka", podsjetila je prisutne Ljiljana Čekić.

Ona je istakla da je Likota prvi profesionalni angažman dobio u Narodnom pozorištu Bosanske Krajine u Banjaluci, gdje je za devet sezona odigrao značajan broj uloga u dramama Petra Kočića, Branka Ćopića, Miloša Crnjanskog, Antona Pavloviča Čehova, Vilijama Šekspira, Branislava Nušića, Miroslava Krleže, Bertolda Brehta, Ivana Cankara, Karela Čapeka i mnogih drugih.

"Ne drži ga mjesto i odlazi u Rijeku gdje od 1982. godine počinje da igra u Hrvatskom narodnom kazalištu 'Ivan Plemeniti Zajc' gdje je angažovan do penzije 2008. godine", kazala je Ljiljana Čekić.

Ona je na kraju kazala da je Živomir Bosnimir Ličanin preminuo 28. jula ove godine i da je pokopan na riječkom groblju Kozala, kako je zaključila, na brežuljku na kome će mediteranski vjetrovi rastjerivati maglu, a kiše saprati prašinu da ne zaraste u korov, da ga ne zaboravimo. Tokom komemoracije, prisutnima su se obratili i Jelena Stojaković i Aleksandar Pejaković, a događaj je završio posljednjim aplauzom za glumca, prenose Nezavisne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana