Održan program "Andriću u čast"

Srna
Održan program "Andriću u čast"

VIŠEGRAD - U Srednjoškolskom centru "Ivo Andrić" u Višegradu održan je program pod nazivom "Andriću u čast", povodom 60 godina od dobijanja Nobelove nagrade za književnost, 50. godišnjice od kada je Andrić postao počasni građanin Višegrada i 44 godine od početka obilježavanja manifestacije "Višegradska staza".

Direktor Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić" Divna Vasić rekla je da je ovaj datum za Višegrađane vrlo značajan.

Prema njenim riječima, da nije bilo Andrićevog odrastanja u Višegradu ne bi bilo ni romana "Na Drini ćuprija".

"Drina, ćuprija, kasaba i kasabalije, lokalne legende i predanja, smjena velikih carstava, burni istorijski događaji i ostale različitosti uslovile su pisanje velikog i značajnog romana kao što je roman žNa Drini ćuprijaž. Andrić je naše malo mjesto trajno upisao u mapu svjetske književnosti", istakla je Vasićeva.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je Andrić ostavio neizbrisiv trag u Višegradu i da se Višegrađani ovakvim i sličnim manifestacijama odužuju svom sugrađaninu.

"Narednih godina događaje koje obilježavamo kao uspomenu na nobelovca obilježićemo na još većem nivou, jer Andrić zaslužuje da se o njemu govori i da njegove poruke prenosimo i na mlađe naraštaje, prateći putokaze koje je ostavio", naglasio je Đurević.

Ivo Andrić rođen je u Travniku 9. oktobra 1892. godine, a djetinjstvo od 1894. do 1903. godine proveo je kod tetke i tetka Ivana i Ane Matkovšik u Višegradu.

U drugoj polovini 20. vijeka, kada je već postao afirmisan i cijenjen veliki pisac tri puta je posjetio Višegrad – 1953, 1963. i 1972. godine.

To je bio i njegov oproštaj od grada djetinjstva. Kažu da je sjetno rekao odlazeći iz Višegrada, uvijek je uzbudljivo i zabavno posjetiti mjesto svog djetinjstva i sjetiti se predjela koje ste nekada napustili, a, ustvari, ih nikada niste zaboravili.

Narodna biblioteka, srednja škola, kulturni centar i ulica na lijevoj obali Drine nose njegovo ime, u staroj zgradi škole postavljena je muzejska postavka "Andrićeve spomen učionice", a više od 40 godina organizuje se velika kulturna manifestacija "Višegradska staza".

Uz Most Mehmed-paše Sokolovića, koji je velikog pisca inspirisao za njegov epohalni roman "Na Drini ćuprija", 1986. godine podignut je njegov bijeli obelisk, rad akademskog slikara Ljupka Antunovića.

Mnogo godina kasnije na ušću Rzava u Drinu, Emir Kusturica podigao je Andrićgrad, svojevrsnu repliku srednjevjekovnih gradova od kamena, inspirisan djelima i likom književnika i nobelovca Iva Andrića, sa osnovnom vizijom kako je Višegrad mogao izgledati da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi.

Andrićgrad je za kratko vrijeme postao turistička top destinacija, kultno kulturno i edukativno mjesto, u kome je uveliko afirmisan "Andrićev institut".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana