Održan koncert studenata i profesora Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu

Srna
Održan koncert studenata i profesora Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO - Studenti i profesori Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu večeras su održali svečani koncert povodom 25 godina uspješnog rada ove ustanove, a publika je imala priliku da uživa u bogatom i raznovrsnom programu.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić rekao je da su tokom 25 godina imali niz značajnih aktivnosti koje su doprinijele da izrastu u ozbiljnu umjetničku instituciju.

On ističe da su radom i rezultatima značajno doprinijeli afirmaciji muzičke umjetnosti uopšte, te da se trude da budu što kvalitetniji.

“Kroz ovu akademiju su prošla značajna profesorska imena regiona i na to smo ponosni. Njihov doprinos razvoju Muzičke akademije je ogroman. Sada su tu mladi naraštaji, koji su škola tih iskusnijih profesora. Razvijamo sopstveni kadar i studentima smo stalno na raspolaganju”, rekao je Kosorić.

On je naveo da imaju oko 200 studenata na dva ciklusa studija, te da su zadovoljni brojem studenata na instrumentalnim smjerovima i solo pjevanju.

Kosorić je dodao da je situacija nešto lošija na teoretskom smjeru, ali se nada da će i to biti bolje u narednim godinama.

“Večerašnji koncert je drugi ove godine, u okviru obilježavanja ovog jubileja. U junu je bio koncert velikih ansambala, nastupala su dva hora Muzičke akademije i orkestar harmonika. Večeras nastupaju studenti u kombinaciji sa nastavnicima i saradnicima, što je zanimljivo i veliko iskustvo za studente budući da dijele scenu sa profesorima”, istakao je Kosorić.

On je naglasio da je koncert zanimljiv i zbog toga što će, osim kompozicija klasične muzike, biti izvođena i djela domaćih kompozitora, odnosno profesora koji rade na Akademiji, a neke će biti i premijerno izvedene.

Profesor na klavirskoj katedri Muzičke akademije Julijana Šulović istakla je da su ovakvi koncerti uvijek i najljepši, i za izvođače, i za publiku, jer studenti sa profesorima na sceni postaju tim.

“Dijeljenje scene je specijalan doživljaj i za studente i za profesore. Predstaviće se studenti i profesori sa svih odsjeka, prošetaćemo se kroz sve epohe, imaćemo i premijeru, a tu je i orkestar harmonika. Na sceni je i naš asistent Leonora Bajramoski i njen profesor Vladimir Marković koji nju uči od niže muzičke škole, što je posebna situacija”, istakla je Šulovićeva.

Bajramoski je rekla da je za nju ovo poseban koncert i da je čast biti dio ove scene.

Publika je imala priliku da uživa, između ostalog, u djelima Antonija Vivaldija, Volfganga Amadeusa Mocarta, Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova, ali i kompozicijama profesora sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana