Odlazak velemajstora: Preminuo slavni strip crtač Julio Radilović Jules

B.P.
Poznati crtač i scenarista rođen je 25. septembra 1928. godine u Mariboru
Foto: Privatna arhiva | Poznati crtač i scenarista rođen je 25. septembra 1928. godine u Mariboru

Zagreb - Slavni strip autor Julio Radilović Jules, legenda hrvatskog i regionalnog stripa, preminuo je juče u Zagrebu u 93. godini života.

Poznati crtač i scenarista rođen je 25. septembra 1928. godine u Mariboru (Slovenija), a od 1939. godine živi u Zagrebu. 

Završio je školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a tokom 1952. godine počinje radom na nastavku stripa Neznanac u "Horizontovom zabavniku" po scenariju Nikše Fulgosija. 

Ubrzo upoznaje Zvonimira Furtingera sa kojim je zajedno od 1956. pa do 1959. godine radio na serijalu Kroz minula stoljeća, koji izlazi u "Plavom vjesniku". 

Poslije sarađuje sa Norbertom Neugebauerom na serijalu Baća izviđač, a uporedno crta i serijal Kapetan Leši po scenariju Nenada Briksija, koji se temelji na istoimenoj seriji filmova beogradskog režisera Žike Mitrovića. 

Poslije suradnje sa Briksijem ponovo sarađuje sa Furtingerom na serijalu Afričke pustolovine (1962.-1966.) i stripu Herlok Šolmes (1966.-1972.). 

Do 1970. godine Jules je nacrtao još nekoliko uspješnih stripova među kojima se ističe Istraživač Tibor Sekelj priča,  a za scenario je zaslužan Norbert Neugebauer. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslije je radio na Diverzantima po istoimenom filmu Hajrudina Krvavca za koji je scenario napisao Marsel Čukli, a sa Zvonimirom Furtingerom uradio je vestern Džejmi Mekfiter putuje na istok. 

Tokom 1975. godine u "Yu stripu" je izašla pilot epizoda stripa Partizani koja je prerasla u serijal koji je objavio holandski izdavač "Oberon" u strip reviji "EPPO", dok je kod nas izlazio u sarajevskom "Strip artu". 

Za većinu epizoda scenarista je bio dramski pisac i publicist Đorđe Lebović, a po jedan scenarij napisali su Marcel Čukli te Ervin Rustemagić. U reviji "Naš strip", 1984. godine po scenariju Zvonimira Furtingera, Jules je nacrtao strip "Alexis Montserrat". 

Usporedo je radio i groteskni strip "Trueblood" po scenariju britanca Lesa Lilija. 

Na prvom Salonu jugoslovenskog stripa u Vinkovcima 1984 godine, dobio je najveće priznanje Grand Prix za svoje stvaralaštvo a 1989. godine odlazi u penziju te se povlači iz svijeta stripa, osim nekoliko tematskih izložbi posvećenih njegovom opusu. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana