Odlazak reditelja Jagoša Markovića potresao regionalnu kulturnu scenu

Ilijana Božić
Odlazak reditelja Jagoša Markovića potresao regionalnu kulturnu scenu

BANjALUKA - “Mene planeta cela više brine, jer mi govori ko smo mi svi, odnosno koliko je naš nivo ljudskosti jako mali. Nikad više priče o pravima čoveka i tolerancije, a nikad više gaženja i manipulisanja i to sve providno, očigledno. Ipak verujem u dobro i odan sam mu koliko mogu, ali naravno, nikad dovoljno”.

Rekao je to jednom prilikom reditelj Jagoš Marković čija je smrt potresla regionalnu kulturnu scenu. Naime, Jagoš Marković preminuo je u petak u 58. godini u snu. Šok, tuga, praznina, nenadoknadiv gubitak, prerano, samo su neke od reakcija umjetnika i pozorišta širom regiona na iznenadnu smrt velikog reditelja.

Marković je bio stalni reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu, a iz ovog teatra su istakli da je bio autentičan i darovit stvaralac, koji nije podilazio diktatima trendova i koji je svojim jedinstvenim rukopisom stvarao pozorišna čuda nabijena energijom, maštom, duhovitošću i višim poetskim istinama.

Od Jagoša Markovića oprostili su se i iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta istakavši da je vijest o njegovom odlasku, kao neka apokalipsa u trenu zaustavila vrijeme i uzdrmala stvarnost svakome od nas.

- Govorio si da vreme u teatru drugačije teče, da se drugačije meri. Nastaviće teatarski da teče kroz tvoje predstave, igru glumaca, ljubav svih onih oko scene na koje si podjednako mislio… i sa publikom koja te volela i voli kroz tvoja dela. Tvoj život bilo je pozorište, tvoja ljubav su bili tvoji glumci i publika. Svi zajedno u našem, tvom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, misleći na tebe, zaustavićemo stvarnost i tvojim predstavama opraštaćemo se od tebe, dragi naš Jagoše, u teatarskom trenu koji nema kraj - naveli su iz JDP.

Posljednja premijera Narodnog pozorišta Republike Srpske “Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića, koja je rađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, prvi je rediteljski poduhvat Jagoša Markovića, ne samo u NPRS, nego i u Republici Srpskoj.

- Počastvovani smo što smo imali priliku da sarađujemo i učimo od ljudske i rediteljske veličine, a ujedno da pred sobom imamo i čovjeka koji je svijet, zaista, gledao drugačijim očima. Odlikovali su ga profesionalnost, autentičnost, nemjerljiv talenat, ali i ljudskost od kakve smo se, nažalost, odvikli - saopštili su iz Narodnog pozorišta RS.

Nakon izvođenja predstave “Ivanov”, u subotu naveče, banjalučka publika aplauzom se oprostila od Jagoša Markovića.

Jagoš Marković režirao je čuvenog “Magbeta” u Beogradskom dramskom pozorištu, a glumica Nataša Ninković koja igra Ledi Magbet kazala je za “Danas” da je u moru pretendenata na umjetnost Marković bio čista renesansa.

- Raskošan i preosetljiv. Mislila sam da takvi ne odlaze… dosta puta sam mu govorila da ću snimati njegove misli, jer je sebično i nepravedno da to ostane u toj noći, na tom ručku, sceni, ulici inspirisan nečim što je video, osetio, razmišljao sa sve biciklom koji nas razdvaja i na koji se iznenada popne, skoro bez najave odjuri i vikne: “Ćao, vilo moja”. Ne mogu da kažem “Ćao, Kapetane moj”, već ću ga čuvati i prizivati - rekla je Ninkovićeva.

Glumica Vanja Ejdus ostvarila je neke od najvažnijih uloga u komadima koje je Marković režirao poput “Hasanaginice” i “Ožalošćene porodice”.

- Jagoš. Jedna od meni najznačajnijih pozorišnih duša. On je za mene bio srpski Felini. Čudo od talenta i mašte. Nije postojalo ništa slično na našim prostorima - napisala je Ejdusova za “Nova.rs”.

Književnica i rediteljka Vida Ognjenović za “Nova.rs” napisala je: “Kako da poverujemo da je naš nesmireni, viloviti čarobnjak Jagoš dozvolio svojoj mašti da zaspi mrtvim snom. I da sad u nekoj nepoznatoj mu tišini sprema novu predstavu. A dobro znamo da mirovanje nije njegova radna pozicija, niti je tišina uslov kojem je težio. Jagoš Marković je bio čovek pogon, čovek žarište igre, čovek zamaha i izazova. Bio je reditelj, glumac i čovek erutptivnog i zapaljivog htenja. Takve su mu bile i predstave. Jagoševski uzvitlane, šaržirane jakim glumačkim sredstvima, muzikom, bojama, vodom, a sve to u pokretu, nezaustavljivo i snažno”.

Biografija

Jagoš Marković rođen je 1966. godine u Podgorici. Režiju je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1987. godine. U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni član postao 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike “Učene žene”, “Hasanaginicu”, “Gospođu ministarku”, “Pokondirenu tikvu”, “Antigonu”, “Ožalošćenu porodicu”, kao i opere “Pepeljuga” i “Figarova ženidba”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana