Odlazak Minje Subote: Inženjer elektrotehnike koji je muzikom uljepšao mnoga djetinjstva

Tanjug
Odlazak Minje Subote: Inženjer elektrotehnike koji je muzikom uljepšao mnoga djetinjstva

BANjALUKA - Poznati radijski i televizijski voditelj Milan Minja Subota, autor čuvene emisije „Muzički tobogan“, preminuo je danas u 82. godini od teške bolesti, a za sobom je ostavio veoma bogatu i plodnu karijeru svestranog autora, koji je uglavnom komponovao muziku za djecu.

Minja Subota je bio srpski kompozitor, pjevač, muzičar, zabavljač, scenarista i fotograf, ali prije svega slavno TV lice.

Žanrovi koji su obilježili njegovo stvaralaštvo su - pop, džez, rok, šansona, zabavna, kao i muzika za djecu.

Bio je autor i voditelj dugotrajne dječije serije „Muzički tobogan“ na RTS-u i velikog broja drugih TV serijala - „Od glave do pete“, „Igre bez granica“, „Željoteka“, „Sve igračke sveta“, „Muzički balon“, „Nedeljno popodne“, „Zvezdana žurka“, „Dete je čovek važan“.

Rođen je 8. novembra 1938. u Sarajevu, i ima diplomu inženjera elektrotehnike, ali se cijeli život bavio kreativnim umjetničkim i medijskim poslovima koji su ga proslavili.

Porodica Subota je srpska pravoslavna familija iz Petrovog polja u Dalmaciji, a Minjin otac Ante, porijeklom iz Drniša u Petrovom polju, rođen je i živio u Splitu .

Godine 1942. porodica Subota prelazi u Zagreb, a nakon rata sele se u Beograd.

Osnovnu školu i gimnaziju, Minja je završio u Beogradu, gdje je završio i nižu i srednju muzičku školu „Stanković“.

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio je diplomu inženjera elektrotehnike.

Veoma produktivan i svestran u svom umjetničkom izražavanju, ima obrazovanje i u oblasti fotografije, gdje je stekao diplome - „ Famous Sćools International “ i „Evropske kuće fotografije iz Chalon-sur-Saône “ iz Francuske.

Kao kompozitor, napisao je mnoge pjesme zabavne muzike i šansone a kao vokalni solista snimio je veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima - „Dečje Beogradsko proleće“ (u periodu od 1963. do 2019.), „Pesma leta“, „Festival kantautora“ - Novi Sad, smotre u Splitu, Skoplju, „Festival JNA“, „Karneval fest“ u Cavtatu.

Snimio je uspješne albume i EP izdanja za djecu, neke u saradnji sa slavnim kolegama kao što su Ljubivoje Ršumović, Dragan Laković, Zlata Petković - „Minja i Ršum“, „Plavi čuperak“, „Deca su ukras sveta“.

Komponovao je i ciklus pejsama „Još nam samo ale fale“ na stihove Ršumovića.

Autor je i voditelj TV serijala „Muzički tobogan“ koji je emitovan čak 18 godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na domaćem i regionalnom televizijskom programu.

Zahvaljujući tom serijalu, najpoznatiji domaći kompozitori snimali su na stihove pjesnika za djecu više 150 kompozicija, od kojih su mnoge danas klasici.

Takođe, često je komponovao mnoge pjesme na stihove dokazanih pjesnika - „Razbole se lisica“, „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“.

Njegove pjesme i danas su toliko popularne da su odavno sastavni deo muzičkog obrazovanja učenika mlađeg školskog uzrasta.

Subota se bavio i dobrotvornim radom, u kome je organizovao na stotine humanitarnih koncerata, umjetničkih programa i manifestacija.

Počasni je građanin Kruševca sa titulom „Viteza od Čarapanije“, zbog predanog rada sa djecom.

Objavio je i jednu knjigu - „Kako smo zabavljali Tita“ 2006. godine.

Kao muzičar obavljao je funkcije predsjednika Saveza estradnih umjetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije.

Bio je član i programskog savjeta „Zmajevih dečjih igara“.

Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu.

Minja Subota je vodio Dečiji kulturni centar u Beogradu, do odlaska u bolnicu 11 septembra, gdje je danas preminuo nakon teške bolesti.

Bio je oženjen novinarkom Brankom Jeremić Subota koja je preminula prije tri godine, a iz tog braka imaju sina Miloša.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana