Od sutra "Filmoteka" posvećena vijeku od rođenja Federika Felinija

Srna
Od sutra "Filmoteka" posvećena vijeku od rođenja Federika Felinija

PALE - "Filmoteka", posvećena vijeku od rođenja čuvenog italijanskog režisera Federika Felinija, biće održana od sutra do četvrtka, 30. januara, u Kinoteci Republike Srpske u Palama.


Na programu su tri filma iz Felinijevog opusa "Kabirijine noći", "Osam i po" i "Felinijev Kazanova", najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske.

"Filmoteka" će biti održana u Amfiteatru Ekonomskog fakulteta sa početkom u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.


Sutra je na programu prvi film - "Kabirijine noći" iz 1957. godine, sa Đulijetom Mesinom u glavnoj ulozi koja igra hrabru i nesalomivu rimsku prostitutku koju je izdao i opljačkao mladić koga voli, ali uprkos svemu započinje život iznova.

- Felini je, osim režije, napisao i scenario za ovaj film zajedno sa Pjerom Paolom Pazolinijem, a nagrađen je Oskarom za najbolji strani film 1958. godine - naveli su iz Kinoteke.

U srijedu, 29. januara, na programu je film "Osam i po" iz 1963. godine, koji je dobio ime kao osmi i po Felinijev film, pri čemu je pod pola filma podrazumijevao svoje doprinose omnibus filmovima "Ljubav u gradu" i "Bokačo 70".

Posljednje večeri "Filmoteke", u četvrtak, 30. januara, na programu je "Felinijev Kazanova" iz 1976. godine - scenografski spektakularan film snimljen na engleskom jeziku sa Donaldom Saterlandom u naslovnoj ulozi, a nagrađen je Oskarom za najbolje kostime.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana