Objavljeno fototipsko izdanje knjige protojereja Mihaila I. Popovića: O ulozi Srpske crkve i narodnih svetinja

I. B.
Objavljeno fototipsko izdanje knjige protojereja Mihaila I. Popovića: O ulozi Srpske crkve i narodnih svetinja

BANjALUKA - Fototipsko izdanje knjige protojereja Mihaila I. Popovića, “Istorijska uloga Srpske crkve u čuvanju narodnosti i stvaranju države”, objavljeno je u saradnji Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske sa Arhivom RS i Arhivom Srpske pravoslavne crkve

Djelo je objavljeno uz blagoslov Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve. Knjigu su priredili direktor Arhiva RS Bojan Stojnić i direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan M. Pilipović.

Stojnić je istakao za “Glas Srpske” da je protojerej Mihailo Popović imao solidno obrazovanje svoga vremena.

- Rođen je 14. oktobra 1873. u Crnoj Travi u Jablaničkom okrugu. Završio je pet razreda gimnazije i Beogradsku bogosloviju, te Duhovnu akademiju u Moskvi. U đakonski čin je rukopoložen 29. juna 1902, a drugog dana za sveštenika. Odlikovan je činom protojereja 1919 - saopštio je Stojnić.

Istakao je da je protojerej Popović pored crkvenog odličja bio odlikovan i pravom nošenja crvenog pojasa te da je bio nosilac Ordena Sv. Save petog i šestog reda, Spomenice iz 1913, Krsta milosrđa, te Spomenicom Srpskog crvenog krsta.

- Bio je predavač u Prizrenskoj, a kasnije i u Beogradskoj bogosloviji. Od 1902. službovao je kao sveštenik i paroh u crkvi Svetog Save u Beogradu. Umro je 20. marta 1943. u Beogradu - naveo je Stojnić.

Istorijski podaci u knjizi su sabrani i rastumačeni izlaganjem istorijskih događaja koji su u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom i njenim sveštenstvom.

- Knjigu čine poglavlja Opšti pogled na ulogu Srpske crkve, Crkve i manastiri i Sveštenstvo i njegov rad. Ukazano je na ulogu Svete Crkve kao ustanove i opštu ulogu narodnih svetinja, crkava i manastira kao prosvjetnih centara i čuvara identiteta - objasnio je Stojnić.

Dodao je da Popović u nastavku prelazi na glavni dio, na rad sveštenstva, započinjući od duhovnog oca Svetog Save, te da je obrađujući ove teme dao prilog našoj istoriografiji, naročito iznošenjem novih podataka o političkom radu sveštenstva u novom vijeku.

- Značajan prilog je dobila i istorija o žrtvama, robovanju i umiranju srpskog sveštenstva za vrijeme Prvog svjetskog rata, ali i ranijih sukoba. Protojerej Popović je uspio da prikupi ogroman broj podataka i da sačuva od zaborava imena i nazive zaslužnih ljudi i događaja - dodao je on.

Recenzenti knjige su Đorđe Mikić, Boško Branković i Borivoje Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana