Objavljena kapitalna antologija “Čorba od minotaura”: Drugo lice srpske fantastike

B. P.
Objavljena kapitalna antologija “Čorba od minotaura”: Drugo lice srpske fantastike

NOVI SAD - Novosadska izdavačka kuća “Solaris” je u okviru obnovljene “Biblioteke srpske fantastike” objavila antologiju avangardističke, postmoderne i eksperimentalne fantastike “Čorba od minotaura”.

Prema riječima priređivača Miloša Jocića, načinjen je napor da se ovom knjigom objedine tekstovi koji su u podjednakoj mjeri povezani sa tradicionalnom žanrovskom fantastikom, ali i sa tamnijim, opskurnijim tokovima evropske ezoterije, istočnjačkog hermetizma, avangardne kombinatorije i novog psihonadrealizma. Ima tu i naučne fantastike, epske fantazije, kiberpanka, horora i alhemičarskih misterija.

Radovi u knjizi svojim oblikom, stilom, tehnikom, temom ili idejom odražavaju, prema mišljenju priređivača, suštinu fantastike - oni su začudni, neobični, zastrašujući, neshvatljivi.

Antologija predstavlja pokazatelj snage, imaginativnosti i umjetničkih dometa srpske fantastike, koja je i u svojim skrajnutim i eksperimentalnim granama dostizala sam vrh takve vrste literature. Izborom radova obuhvaćena su ne samo djela nekih od najčuvenijih srpskih književnika Miloša Crnjanskog, Stanislava Vinavera, Vaska Pope, već i izuzetni radovi stvaralaca manje poznatih široj javnosti: Dragutina Ilića, Stanislava Krakova, Boška Tokina, Josipa Kulundžića, Vladana Radovanovića, Miroljuba Todorovića i tako dalje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana