Objavljen strip album “Gluvo doba”: Jedinstvena domaća horor kolekcija

Branislav Predojević
Objavljen strip album “Gluvo doba”: Jedinstvena domaća horor kolekcija

BANjALUKA - Dugo očekivani projekat “Devete dimenzije”, strip album “Gluvo doba”, adaptacija istoimene knjige banjalučkog pisca Ninoslava Mitrovića, ugledao je svjetlost dana u vrhunskom izdanju.

Riječ je o adaptaciji svih devet priča iz istoimene zbirke koje su adaptirali i crtali domaći crtači okupljeni oko udruženja “Deveta dimenzija”. Predrag Ikonić, jedan od autora, ujedno jedan od inicijatora i glavni urednik izdanja, kaže da je sve krenulo od jedne, a završilo sa potpuno drugom idejom.

- Strip crtači koji nemaju profesionalni angažman obično kukaju kako im fali scenario da bi radili, pravdajući tako svoj dugogodišnji nerad. Jednom takvom prilikom na sastanku “devetodimenzijaša” Ninoslav Mitrović, naš prijatelj književnik, predložio nam je da radimo horor stripove po pričama za koje su autorska prava postala besplatna. On se prihvatio posla adaptacije priča i počeo pisati scenarije. Mene ta ideja nije privlačila jer volim da stvaramo nešto naše, domaće. Ja sam predložio da radimo stripove po njegovim pripovijetkama iz zbirke “Gluvo doba”. Domaće su mnogo bolje od ovih koje je on predlagao, bar meni - rekao je Ikonić za “Glas Srpske”.

Kompletno izdanje čine strip priče “Zavjet” (scenario i crtež Predrag Ikonić) “Bdijenje”(scenario i crtež Jovan Bratić), “Noćna zvona” (scenario i crtež Ana Karan), “Crna bilježnica”(scenario Borislav Maljenović, a crtež Sabahudin Muranović), “Vodeničar”( scenario Goran Lojpur i Jovan Bratić, crtež Goran Lojpur), “Lorgo” (scenario i crtež Milan Mladić), “Izba na kokošijim nogama” (scenario i crtež Zdravko Knežević) “Nevjesta” (scenario i crtež Srđan Vranješ”) i “Kumin dar” (scenario Ninoslav Mitrović, a crtež Predrag Ikonić i Zdravko Knežević).

Urednik Ikonić kaže da su od početne ideje do realizacije prošle četiri godine, ali da je čekanje apsolutno vrijedjelo truda.

- Prvobitni plan je nastao krajem 2018. godine i trebalo je da uradimo 3-4 priče i dobijemo album od oko 10 strana. Nekoliko nas se prihvatilo posla, ali sve je to išlo jako sporo. Ekipi se pridružilo još par zainteresovanih, a potom smo na prijedlog Zdravka Kneževića uveli “veseli četvrtak” u našu viber grupu, gdje je svakog četvrtka trebalo da okačimo po dvije stranice stripa iz “Gluvog doba” koje nisu morale biti kompletne, ali da su makar nacrtane u olovci. Sve to se dešava krajem 2019. godine. Jovan Bratić, koji se posljednji pridružio toj ekipi, prvi je završio svoj strip, a zatvaranje u kuće zbog korone mnogima od nas dalo je dosta slobodnog vremena pa smo intenzivnije crtali - kaže Ikonić.

Kako je vrijeme odmicalo, ekipa se širila, a Mitrović i Zoran Pejić, predsjednik “Devete dimenzije”, forsirali su da bude iscrtano svih devet priča jer samo one u kompletu čine “Gluvo doba” pa je, po riječima Ikonića, stiglo i crtačko pojačanje da bi album bio priveden kraju.

- Ostale su bile možda još dvije neraspoređene priče. U pomoć nam je priskočio Sabahudin Muranović Muran, a posljednju sam ja nacrtao u olovci, a Zdravko tuširao. Dugo se čekalo, ali, evo, konačno to izdanje je pred nama. Za mnoge od nas je ovo bio izazov jer u svojim stripovima do sada se nismo bavili horor temama, ali je ujedno bilo i zadovoljstvo raditi i crtati. Za par godina proizveli smo 283 stranice kvalitetnog i autentičnog domaćeg stripa - objasnio je Ikonić.

Sam album je objavljen u B5 formatu, tvrdog poveza na 350 strana, uz predgovor koji je specijalno za ovo izdanje napisao sam autor knjige.

- Počastvovan sam i uzbuđen što je “Gluvo doba” ponovo ugledalo svjetlost dana, ovaj put u novom ruhu. Svaki od autora koji je radio na ovom albumu udahnuo je novi život u riječi, ispričavši nanovo svaku od mojih priča olovkom i tušem, vlastitim stilom, spretno i majstorski. Od 2012. godine, kada je knjiga “Gluvo doba” prvi put izašla pred čitaoce, situacija se nije mnogo promijenila. I dalje nema mnogo knjiga inspirisanih narodnim predanjima, ne samo horora već i drugih žanrova. Stripova takve tematike još manje. Zato je ovaj strip album jedinstven i dragocjen - rekao je Mitrović za “Glas Srpske”.

Fantastičnu naslovnicu za album uradio je Dejan Šijuk, a cijena ovog izdanja je 25 KM.

Predložak

Zbirka “Gluvo doba”(Samizdat) prvi put je objavljena 2012. godine, a prošle godine dobila je drugo izdanje u okviru izdavačke kuće “Imprimatur”. Mitrović kaže da je istorijat ove antologije sa podnaslovom “Priča strave iz stare vjere” mnogo duži.

- Ideja za zbirku “Gluvo doba” rodila se 2007. godine. Tačnije, tada se u mojoj glavi pojavila priča. Stavio sam radni naslov te priče na papir i počeo da pišem o selu koje je terorisao čopor vukova i o dječaku koji je hrabrošću oslobodio sebe i seljane velike nevolje jer nisu ispunili obećani zavjet. Kasnije sam toj priči, koja i otvara zbirku, promijenio ime upravo u “Zavjet”. Prva priča me je inspirisala da napišem još nekoliko sličnih njoj - rekao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana