Objavljen “Silverview”, posljednji roman legendarnog Džona Le Karea: Dostojan oproštaj od kralja špijunskih trilera

Branislav Predojević
Objavljen “Silverview”, posljednji roman legendarnog Džona Le Karea: Dostojan oproštaj od kralja špijunskih trilera

LONDON - Britanski izdavač “Viking” objavio je “Silverview”, posljednji roman slavnog britanskog pisca Džona Le Karea, deset mjeseci nakon njegove smrti, u 89. godini života.

Roman se bavi malim prodavcem knjiga koji je uvučen u špijunske igre, a domaćoj publici biće zanimljiv podatak da se dio radnje dešava u Srbiji. Priča počinje u jednom malom obalskom gradiću u istočnoj Engleskoj, gdje glavni lik Džulijan odlučuje da se povuče nakon stresnog života u London, otvarajući malu knjižaru. Jednog dana u njegovu radnju i život mu ulazi misteriozni Edvard, koji tvrdi da je nekada poznavao Džulijanovog oca, osramoćenog pastora koji je napustio porodicu zbog dugova. Zaplet počinje kada Džulijan otvara očevo pismo sa markicom iz Beograda, odakle kreće klasična jurnjava mačke i miša, kojom Le Kare suvereno vlada, držeći čitaoca uvijek jedan korak unaprijed u odnosu na likove, koji vuku mračne tajne iz rata u BiH i boravka u Beogradu. Piščev sin Nik Kornvel rekao je da je ovo autentični roman u Le Kare stilu.

 - Knjiga je krhka, forenzička, lirska i žestoka, istražuje samu dušu moderne tajne obavještajne službe. To je izvanredan i prikladan završni roman - rekao je Kornvel. Slično mišljenje dijeli i čuveni sajt “Goodreads”, koji je romanu dodijelio ocjenu 4,5 od mogućih pet zvjezdica.

- “Silvervienj” je očaravajuća priča o susretu nevinosti i iskustva i između javne dužnosti i ličnog morala. Svojim neponovljivim glasom Le Kare, najveći hroničar našeg doba, pokušava da odgovori na pitanje šta zaista dugujemo ljudima koje volimo - piše u prikazu knjige.

Le Kare, čije je pravo ime David Kornvel, u najvećem dijelu opusa bavio se moralno problematičnim svijetom špijunaže u hladnom ratu i njegovim posljedicama na male ljude upletene u prljave igre velikih sila, u bestseler romanima kao što su “Špijun koji se sakrio u zavjetrinu”, “Smajlijevi ljudi”, Krpar, krojač, vojnik, špijun”, “Savršeni špijun”, “Ruska kuća”. Potom se u drugom dijelu karijere nakon okončanja hladnog rata, okrenuo tematici poput prljavih poslova velikih multinacionalnih kompanija, odmetnutih državnih službi, rastu ekstremnih pokreta, globalnoj trgovini oružjem i narkoticima u romanima: “Noćni menadžer”, “Tajni baštovan”, “Misionarska pjesma” i drugi . Posljednji roman objavljen za piščeva života “Agent koji trči na terenu”, izašao je 2019.

Profesionalac

Zanimljivo je da je Le Kare tokom života nakon završenog školovanja zaposlio u britanskoj obavještajnoj službi čuvenom MI6, gdje je skupljao iskustva za svojih 25 romana. Njegov prvi roman, “Telefonski poziv za mrtvaca” objavljen je 1961. godine dok je još radio za obaveštajnu službu. Treći roman, “Špijun koji se sklonio u zavjetrinu”, objavljen 1963. godine, doneo mu je svjetsku slavu, ali je špijunsku karijeru završio 1964. godine, pošto je zloglasni dvostruki agent Kim Filbi njegovo ime predao Sovjetskom Savezu na spisku tajnih agenata MI6.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana