Novi život kultnih “Nadzirača”

Branislav Predojević
Novi život kultnih “Nadzirača”

NOVI SAD - Nakon što je obilježila proteklu godinu sa nevjerovatnih 100 izdanja, poslije praznične pa uze izdavačka kuća “Čarobna knjiga” najavila je početak novog ciklusa štampanjem drugog izdanja kultne grafičke novele “Nadzirači”.

Ovo remek-djelo, koje je napisao legendarni Alan Mu­r uz crtačku asistenciju Dejva Gibonsa, važi za jedan od najcjenjenijih stripova svih vremena i vrhunsko umjetničko ostvarenje nakon kojeg u devetoj umjetnosti ništa više nije bilo isto. Kombinujući dodatne sadržaje dva najreprezentativnija američka izdanja ovog stripa, “Čarobna knjiga” predstavlja najpotpuniju knjigu “Nadzirača” koja se ikada pojavila na našim prostorima. Uz Murove detaljne opise glavnih junaka, propraćene skicama i crtežima, u njemu su i kod nas nikad objavljene bilješke, šeme i skice Dejva Gibonsa na osnovu kojih je kreirano ovo remek-djelo devete umjetnosti.

Murova legendarna rekonstrukcija superherojskog žanra originalno objavljena 1986/87. godine promijenila je shvatanje stripa, kako kod publike tako i kod kritike, počevši novu eru u ovoj vrsti umjetnosti, uz dosta mračnije i ozbiljnije priče namijenjene starijoj generaciji čitalaca.

Počevši od sad već čuvenog pitanja: “Ko nadzire Nadzirače?”, on je svoj strip smjestio u SAD osamdesetih godina prošlog vijeka. Pojava američkih superheroja, poznatih kao Nadzirači, izmijenila je tok svjetskih događaja: Sjedinjene Američke Države su pobijedile u Vijetnamskom ratu, Nikson je još predsjednik i hladni rat je u punom zamahu. U svom stanu u Njujorku ubijen je Edvard Blejk, penzionisani superheroj poznat pod imenom Komedijaš. Kad neko ubije jednog od njih, bivše kolege iz tima moraju to da istraže. Istraga, međutim, kreće neočekivanim tokom, a zavjera koju će otkriti izvući će na površinu njihove skrivene traume i uvrnute psihologije, da bi, na koncu, postavila pitanje gdje leži tanka linija koja razdvaja junaka od zlikovca. Nadahnuta obrada superherojske teme u “Nadziračima” naišla je na nepodijeljene pohvale kritike i čitalaca širom svijeta zbog svoje psihološke dubine i realističnosti, kao i zbog filozofskih promišljanja o ljudskoj prirodi, prije svega o njenoj destruktivnoj strani i zlu. Često se kaže da su stripovi ovim naslovom konačno sazreli.

Čuveni režiser Zek Snajder adaptirao je ovaj strip u istoimeni kultni film iz 2009. godine, dok je scenarista Dejmon Lindelof inspirisan junacima njegovog univerzuma 2019. godine uradio televizijsku seriju “Nadzirači” za kanal HBO. Sam album u novom izdanju “Čarobne knjige” objavljen je u tvrdom povezu na 480 stranica u boji.

Dva klasika

U svom hiperproduktivnom stilu, “Čarobna knjiga” nije najavila samo novo izdanje “Nadzirača” već u pripremi ima još četiri albuma još dva strip klasika.

Riječ je o albumima stripa “Boa Mori 4 i 5”, slavnog Belgijanca Hermana i njegovog sina Iva Hermana, koji su nastavci njegovog srednjovjekovnog epa “Tornjevi Boa Morija”, te albumi 2. i 3. stripa “Y: Poslednji muškarac” američkog majstora Brajana K. Vona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana