Novi broj časopisa “Srp” pred čitaocima: Dobar ukus publike stvara se kvalitetom

Branislav Predojević
Novi broj časopisa “Srp” pred čitaocima: Dobar ukus publike stvara se kvalitetom

PRIJEDOR - Novi broj književnoumjetničkog časopisa “Srp”, dvanaesti po redu, u izdanju Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora stigao je pred čitaoce.

Sam časopis nastavlja redakcijski koncept spajanja provjerenih književnih imena sa mladim talentima iz regiona i svijeta, a svi zainteresovani za novi broj svoj besplatni primjerak mogu pronaći u Antikvarnici “Ramajana” u Banjaluci i u prostorijama izdavača, biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

Glavni urednik “Srpa” Milan Milošević za “Glas Srpske” kaže da je proces stvaranja časopisa ove forme teško i nezahvalno iskustvo, ali da je krajnji rezultat vrijedan truda i nerviranja cijele redakcije.

- Nemali je moj ponos, kao odgovornog člana njegove redakcije, što mogu ponovo da predstavim ovu formu građanske inicijative i još jednom obnarodovan naš trud na prosvjećivanju/osvješćivanju mještana našeg grada. Vrijedan kalem na stablu kulture potpomogao je, pokrivanjem štamparskih troškova – sam izdavač, Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora. Zahvaljujući tome “Srp” je i dalje besplatan - rekao je Milošević.

Urednik “Srpa” kaže da je svih 12 brojeva plod umjetničke raznovrsnosti, malih budžeta i odbijanja podilaženja ukusu mase i da se ova iznuđena taktika pokazala kao uspješan eksperiment u umjetničkom smislu.

- Pokušavamo iz broja u broj da dokažemo kako se sadržaj može oplemeniti raznovrsnošću i sa slabim budžetom. U dosadašnjim brojevima nismo pokleknuli pred onim što u šali nazivamo “ukusom publike”, nego smo se potrudili da nađemo materijal koji će stvoriti “ukus publike”, akademsko štivo sa potencijalom štiva za mase. Odjeci ovog eksperimenta su vidni i u najnovijem broju - kazao je urednik “Srpa”.

Novi broj “Srpa” slijedi liniju spajanja klasika poput Edvarda Kamingsa I Evana Bolanda i novih literarnih snaga poput Gorana Grubešića ili Stefana Basarića te jednako vrijedne eseje na temu umjetnosti.

- Lokalni daroviti pojedinci uz provjerene autore iz Republike Srpske i regiona našli su se na stranicama novog broja štampanog izdanja “Srp” platforme. U ovom broju imamo dosta poezije modernog kroja (stihove Stefana Basarića, Stefana Stanojevića, Gorana Grubišića i lokalne vedete Miloša Puđe), kao i svjetski priznatih Edvarda Estlina Kamingsa, Evan Boland i Mika Farena. Fiktivnu cijenu i, nadam se ozbiljan, rejting” Srpu” podiže i univerzitetski profesor Saša Knežević sa pričom “Crv”, kao i do sada neprevedena priča Štefana Cvajga “Ljetna novela”. Natpisima na stećcima se opet pozabavio Nemanja Milovanović, uvaženi član redakcije, a nastavak stripa “Tama” nam je poslao crtač Milenko Bogdanović, Prijedorčanin na zadatku u Sarajevu - objasnio je Milošević.

Saradnja

Milošević ističe da je saradnja sa Bibliotekom “Ćirilo i Metodije” postala važna za “Srp”, na ponos jednog dijela grada, ali i na nos drugog.

- Saradnja sa bibliotekom povratila je vjeru dijelu Prijedorčana u “Srp i njegovu ideju”. Zašto samo dijelu, pitate se? Većini mještana ovaj časopis, za čiji izlazak mi ulažemo izvanredne napore, pjesme dostojne, ne predstavlja mnogo, tek mazariju na papiru. Onima koji zbog egzistencijalnih razloga nemaju vremena za nas se i oprašta, siromašnima duhom ne. Zato i kažemo da izlazimo dijelu Prijedora na nos, a dijelu Prijedora na ponos - naveo Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana