Njegovanje i zaštita srpskog jezika - dio nacionalne kampanje

Srna
Njegovanje i zaštita srpskog jezika - dio nacionalne kampanje

BANjALUKA - Njegovanje i zaštita srpskog jezika i ćiriličnog pisma dio su nacionalne kampanje u Republici Srpskoj, izjavila je večeras republički ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Otvarajući večeras u Banskom dvoru u Banjaluci javnu tribinu o kampanji “Karavan kulture govora”, čiji je cilj zaštita srpskog jezika, Trivićeva je rekla da je resorno ministarstvo opredijeljeno da radi na zaštiti srpskog jezika, ćirilice i kulture u Republici Srpskoj.

Ona je navela da je planirano da se u Banjaluci, Doboju, Brčkom, Trebinju, Prijedoru, Istočnom Sarajevu i Zvorniku organizuju radionice za mlade i tribina za širu javnost s ciljem podizanja svijesti o značaju unapređivanja kulture govora.

Francuski humanista Arno Gujon govorio je o tome kako je naučio srpski jezik, jedan od najtežih jezika na svijetu.

“Srpski jezik sam naučio kako bih što bolje razumeo srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji i celoj Srbiji, da što bolje razumem njihovu situaciju, te da o njoj svedočim u Francuskoj”, rekao je Gujon.

Predstavnik Udruženja za unapređenje i razvoj kulture javnog govora “Izražajnost” Slobodan Roksandić govorio je o potrebi da se svakodnevno njeguje kultura govora.

“Važno je da podstaknemo mlade i djecu da usvoje dobre govorne navike, jer je vještina usmenog izražavanja značajna, na osnovu nje će praviti uspjehe u životu”, istakao je Roksandić.

Lingvista Milorad Telebak istakao je da bez očuvanja jezika nema ni znanja, ni napretka društva.

Telebak je naglasio značaj ove kampanje u pogledu njegovanja kulture govora i zaštite srpskog jezika i pisma.

U okviru kampanje danas je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci održana radionica za učenike banjalučkih osnovnih i srednjih škola.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana