Nepoznati i neobjavljeni rukopisi Milutina Bojića u Adligatu

Tanjug
Foto: Vikipedija

BEOGRAD- "Filosof" i "Gospodin Jova" su dva nepoznata i neobjavljena rukopisa Milutina Bojića koja se od danas mogu vidjeti u Muzeju srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Radi se o sedam stranica Bojićevih ranih radova.

Tu je i originalno Bojićevo svujedočanstvo za drugi razred Druge beogradske gimnazije iz 1904. godine.

Slavni pjesnik je bio izvrstan đak, sa svim peticama i "vladanjem primernim, vrednoćom pohvalnom".

Bojić je u rat ušao kao student filozofije, već istrošenog zdravlja i nije doživio njegov kraj.

Za svega 25 godina života ostavio je izvanredan trag u srpskoj književnosti.

Kao svjedok masovnog umiranja na ostrvu Vidu, napisao je pesmu "Plava grobnica", najljepšu i najpotresniju pjesmu o najvećem stradanju.

Pjesmu koja je postala simbol patnje i cijelog Prvog svjetskog rata, pjesmu bez koje bi srpska književnost bila veoma osiromašena.

Materijale je Udruženju Adligat poklonila porodica Mirka Bojića, Milutinovog bratanca.

"Dugo prijateljstvo porodice Lazić i porodice Bojić sada je krunisano ovim divnim darom, na neki način i u spomen na putopisca i urednika Ilustrovane politike, dopisnika Politike iz Indije, Mirka Bojića, koji je naročito bio vezan za Adligat. Međusobno uvažavanje, ali i posvećenost istim ciljevima u kulturi, želja da prave vrednosti budu zauvek sačuvane, ali i prikazane javnosti, ujedinile su nas na iskreno i duboko", kaže Viktor Lazić, predsjednik Adligata i dodaje da će ovi rukopisi biti izloženi u novom izložbenom prostoru koji se upravo gradi, a u kojem se očekuje veliki broj posjetilaca po završetku pandemije.

Prethodno je Adligatu poklonjena i Bojićeva lična posetnica i knjiga iz Bojićeve lične biblioteke sa više njegovih potpisa, prošarana podvlačenjem i marginalijama slavnog pjesnika.

Radi se o knjizi "Afekti u današnjoj psihologiji po Vuntu", profesora Petra Markovića, štampana u Čačku 1910. godine.

"Na osnovu podvlačenja teksta, može se mnogo zaključiti o Bojićevim razmišljanjima, dvoumljenjima, filozofskim razmišljanjima i psihološkim stanjima. Izvanredno važan materijal", kaže Viktor Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana