''Narodno s narodom'' u Hercegovini i Podrinju

Srna
''Narodno s narodom'' u Hercegovini i Podrinju

NEVESINjE - Narodno pozorište Republike Srpske gostovalo je u Nevesinju sa predstavom "Sinovi umiru prvi", a šestodnevna turneja u Podrinju i Hercegovini završava večeras gostovanjem u Bileći.

Predstava u Nevesinju izvedena je sinoć u okviru akcije "Narodno sa narodom",
a prethodnih dana odigrana je u Zvorniku, Bratuncu, Foči, Gacku.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić izjavila je da je želja nacionalnog teatra bila da opravda svoj naziv i da su zato izašli sa sloganom "Narodno sa narodom" s ciljem prikazivanja predstava publici i u onim mjestima u kojima nisu dugo gostovali ili nisu nikada bili.

"Zaista smo srećni, prihvaćeni smo. Svaka lokalna zajednica ima publiku. Želja nam je da i u narednom periodu ovaj projekat bude nastavljen", istakla je Grbićeva.

Ona je navela da gostovanje Narodnog pozorišta po lokalnim zajednicama Republike Srpske u današnje vrijeme nije nimalo jeftino, niti jednostavno organizovati, te istakla da je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović prepoznala i podržala ovu akciju, zahavljujući čemu je organizovano gostovanje u dijelu lokalnih zajednica Republike Srpske.

Glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković naglasio je da mu je veoma drago što Narodno pozorište gostuje u Nevesinju i Hercegovini, te u Podrinju, jer su ovi prostori kulturno zapostavljeni.

"Odlučili smo da predstavu `Sinovi umiru prvi` odigramo u Nevesinju jer je tematski značajna da je publika pogleda", rekao je Stojković.

On je napomenuo da je ova predstava šest godina na repertoaru i da su sa njom obišli cijeli region i gostovali u Rusiji.

"To je jedna ljudska tema koju je pisao Mate Matišić za Hrvate iz Dalmatinske Zagore. Taj tekst sam pročitao i dao pokojnom Miloradu Telebaku koji je uradio jezičku intervenciju i prebacio da se dešava u srpskoj porodici iz Drekavaca kod Banjaluke. Čak je i pisac bio na premijeri i bio jako zadovoljan. Tema je teška, tema traženja nestalih koja je duhovito urađena", naveo je Stojković.

On je dodao da predstava sinoć izvedena 55. put.

Narodno pozorište Republike Srpske je u saradnji sa Boračkom organizacijom Nevesinje darovalo tri porodice iz boračkih kategorija iz Nevesinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana