Narodno pozorište Republike Srpske ove godine slavi 90. rođendan: Ambasador kulture i uzor za nove generacije

A. G.
Narodno pozorište Republike Srpske ove godine slavi 90. rođendan: Ambasador kulture i uzor za nove generacije

BANjALUKA - Narodno pozorište Republike Srpske sprema se za obilježavanje 90. rođendana, a proteklih devet decenija ovaj teatar ostvario je zapažene rezultate i dao snažan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti u Srpskoj i regionu. 

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić organizovao je juče u svom kabinetu svečani prijem za predstavnike nacionalnog teatra Srpske. Prijem je organizovan povodom Ordena zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem kojim je Narodno pozorište RS odlikovala predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, u okviru obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske.

Talić je istakao da Narodno pozorište RS treba što veću podršku društva kako bi nastavilo da postiže dobre rezultate i da bude putokaz i uzor za nove generacije.

On je naglasio da je ova institucija kulture i značajan ambasador Republike Srpske u drugim zemljama u kojima gostuje, predstavljajući potencijal Srpske u kulturi i umjetnosti.

- Multifunkcionalna dvorana, koja je planirana da zaživi u narednom periodu, riješiće i probleme kapaciteta pozorišta. U decembru prošle godine smo objavili javni konkurs za idejno rješenje, kako bismo dobili kvalitetno rješenje, koje će prevashodno poslužiti ljudima iz oblasti kulture. Predviđeno je da nova sala ima oko 700 mjesta - kaže Talić.

Nenad Novaković je kazao da je 2020. godina veoma značajna, za Narodno pozorište RS.

- Narodno pozorište RS traje 90 godina, u više država, političkih i drugih sistema, a opstalo je i važi za jednu od ozbiljnijih institucija kulture u regionu - rekao je Novaković.

Prvakinja Narodnog pozorišta RS Slađana Zrnić i glumac Aleksandar Stojković istakli su značaj pozorišta i kulture pozivajući publiku da učestvuje u proslavi devet decenija postojanja ovog teatra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana