Nagrađivani “Lorencačo” 5. jula pred publikom

G.S.
Nagrađivani “Lorencačo” 5. jula pred publikom

BEOGRAD - Jugoslovensko dramsko pozorište izvešće predstavu “Lorencačo” u režiji Borisa Liješevića 5. i 6. jula u 21 čas na sceni stadiona “Tašmajdan”.

Kako je ranije objavljeno, na prijedlog Sekretarijata za kulturu grada Beograda sva pozorišta su usaglasila zajednički repertoar izvođenja tokom juna i jula na Tašu, a cijela manifestacija trebalo bi da počne 25. i 26. juna.

Komad “Lorencačo” Alfreda de Misea zasnovan je na istorijskom događaju ubistva firentinskog vojvode Aleksandra di Medičija od strane njegovog rođaka Lorenca 1537. godine.

Na sceni “Tašmajdan” sjajne uloge izvešće članovi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Milan Marić (Mediči), Marko Janketić (Lorencačo), Miodrag Dragičević, Branislav Lečić, Sloboda Mićalović, kao i Milena Vasić, Petar Benčina i Joakim Tasić.

Predstava “Lorencačo” izvedena je i na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu kada je osvojila nagradu  “Ardalion” za najbolji komad.

Milan Marić proglašen je tada najboljim glumcem, dok je Miodrag Dragičević dobio “Ardaliona” za najboljeg mladog glumca, kao i “Politikino” priznanje “Avdo Mujčinović”.

Ova predstava oduševila je publiku i na Internacionalnom teatarskom festivalu u Klužu i na sceni teatra ZeKaeM u Zagrebu.

- Put u istoriju popločan je porocima, grijehom i nepočinstvima. Ne treba raditi za čovječanstvo i za opštu dobrobit jer se poslije ne mogu oprati ruke - zapisao je Liješević. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana