Nagrade "Zlatna sova" i "Sovica" uručene na "Glasovom" Sajmu knjige u Banjaluci

Milanka Mitrić
Nagrade "Zlatna sova" i "Sovica" uručene na "Glasovom" Sajmu knjige u Banjaluci

BANjALUKA - Književne nagrade "Zlatna sova" i "Sovica" , koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ovogodišnjim dobitnicima uručene su na 26. Međunarodnom sajmu knjige, u sportskoj dvorani "Borik", gdje su i predstavljena navedena djela.

Dobitnici priznanja "Zlatna sova" koje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva svake godine dodjeljuje za tri najbolja neobjavljena romana su Branko Stanković za roman "Vreža", Miroslav Živanović za djelo "Ljudi, zveri, anđeli", te Danilo Tešanović za roman "Mučenica Tekla između Boga i čovjeka".

- Rukopis tematizuje pitanje zla u svijetu, kao i prava na kaznu i osvetu nad onima koji su počinili to zlo. Ispričan je kroz dva narativna plana. Prvi obuhvata savremene godine i slučajno saznanje glavnog junaka Milana, studenta istorije, izbjeglice iz Korduna koji je kao dječak morao da ode iz zavičaja zbog hrvatske vojne akcije "Oluja", da se u Beogradu nalazi kao strani diplomatski predstavnik u nekoj tobožnjoj humanitarnoj misiji, čovjek koji je neposredno odgovoran za smrt njegovog oca. To saznanje pokreće u njemu želju za osvetom, koju na kraju neće imati snage da ostvari - naznačio je žiri o djelu "Vreža" Branka Stankovića koje je osvojilo prvu nagradu "Zlatna sova".

Dobitnica nagrade "Sovica" je književnica Sanja Klisarić, kojoj je priznanje uručeno za najbolji neobjavljeni roman za djecu "Šušuova čudesna avantura".

- Toplu romanesknu, avanturističku priču "Šušuova čudesna avantura" pokreće čežnja za dosezanjem nebeske sfere i nepoznatih daljina, tipičnu za svako mlado biće, u kojoj ima nečeg univerzalnog i ontološkog. Potreba mladog junaka da se dotaknu zvezde, da se izađe iz obzora prepoznatljivog sveta detinjstva jeste početak njegove samopotrage i samoaktuelizacije (o potrazi za nebeskom sferom kao samoispunjenju pisali su i Branko Ćopić, Grozdana Olujić, Hans K. Andersen i drugi) - naznačio je žiri o ovom djelu.

Sajam knjige biće nastavljen sutra, kada će u 13 časova biti dodijeljene tradicionalne nagrade za najbolja izdanja i izdavače. Na programu su i promocije u okviru 6. Međunarodnih književnih susreta, koje će biti održane u 11 i u 14 časova,  te promocije izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo koje će biti realizovane od 12 časova.

Radno vrijeme Sajma knjige, koji traje do ponedjeljka, je od 10 do 21 čas, osim posljednjeg dana, kada će vrata sajma biti otvorena do 18 časova. Ulaznica košta jednu konvertibilnu marku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana