Nagrada "Radoje Domanović" uručena u Beogradu: Oštre riječi i danas čuvaju satiru

Milanka Mitrić
Nagrada "Radoje Domanović" uručena u Beogradu: Oštre riječi i danas čuvaju satiru

BEOGRAD - Najznačajnije priznanje za satiričnu književnost u Srbiji, nagrada "Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije juče je u Beogradu uručena ovogodišnjim dobitnicima, koji su svojim oštrim riječima dali svoj doprinos satiri.

 

Ovogodišnji dobitnici priznanja za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri su Radivoje Bojičić iz Beograda, koji je satiričar i glavni urednik "Ježa", te autor satiričnih romana Nenad Necić iz Svilajnca.

- Podigli smo zidove između nas, imaćemo o šta da lupamo glave. Imamo neprijatelja svih boja, ali nam ni prijatelji nisu manje šareni. Da bi počelo spasavanje, brod treba potopiti - glase neki aforizmi Radivoja Bojičića, koji je nakon uručenja nagrada prisutnima čitao svoje zapise, a publika je imala priliku da čuje i još nekoliko nagrađenih autora, koji su, u čast očuvanja imena velikog književnika i satiričara Radoja Domanovića, nagrađeni za svoj doprinos satiri današnjeg vremena.

Radomir Andrić, Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić činili su žiri koji je odlučio o dobitnicima priznanja.

- Najboljim knjigama satire na srpskom jeziku u 2019. godini proglašene su "Krstareće misli" (aforizmi), Miroslava Sredanovića iz Beograda,  "Berači polena" (poezija), Nebojše Lapčevića iz Kruševca, "Etičko čišćenje" (poezija), Pop D. Đurđeva iz Novog Sada, "Paradigmanoja" (roman), Pavla Teofilovića iz Beograda, "Šinjeli" (priče) Vojislava M. Minića iz Pirota i "Istine" (priče), Mila G. Lazarevića iz Ćuprije - naveli su iz Udruženja književnika Srbije.

"Ekselencija satire", priznanje za najbolje strane i srpske satiričare u regionu i dijaspori dobilo je nekoliko autora. Ovim priznanjem nagrađeni su:  Valentin Dimitrov (Varna, Bugarska), Jovo Nikolić  (Ugljevik, Republika Srpska), Fabricio Karamanja (Torino, Italija) i Hasijer Agire (Baskija, Španija). 

Posebnim priznanjem "Radoje Domanović" za naučno-teorijski doprinos satiričnoj književnosti nagrađen je prof. Mališa Stanojević iz Beograda, za prevode srpskih satiričara na mađarski jezik Svetislav Nedučić iz grada Mako u Mađarskoj, a za afirmaciju i popularizaciju humora i satire prof. Dimitrije Panfilov iz Sremskih Karlovaca.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana