Nagrada "Kočićevo pero" za jesen Darku Cvijetiću

Aleksandra Glišić
Nagrada "Kočićevo pero" za jesen Darku Cvijetiću

BANjALUKA – Nagrada "Kočićevo pero" za jesen 2019. pripala je književniku Darku Cvijetiću za knjigu "Šindlerov lift"  u izdanju izdavačke kuće "Bajbuk" iz Sarajeva. 

O nagradi je odlučivao žiri u sastavu književnici  Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, a odluka je donesena jednoglasno.

Zadužbina Petar Kočić  Banjaluka – Beograd dodjeljuje nagradu "Kočićevo pero" za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

- "Šindlerov lift" knjiga je o prošlom našem ratu. U stvari, to je knjiga o svakom našem dosadašnjem ratu. Knjiga o jednom neboderu, u nevelikom gradu nakraj Bosne, i o ljudima koji su u tom neboderu odigrali ulogu manjine. "Šindlerov lift" knjiga je o ratu koji se devedesetih u Bosni vodio protiv manjine, u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, na Kosovu, posvuda gdje se ratovalo i gdje su se formirale i konfigurisale većine. "Šindlerov lift" je takođe knjiga o porazu svake ljudskosti, ali i o tome da su papir i olovka jedino sredstvo koje čovjeku preostaje u trenucima poraza. "Šindlerov lift" knjiga je o porazu u ratu. Ko je pročita dobro će znati imena pobjednika i imena poraženih – napisao je u saopštenju za nagradu književnik Miljenko Jergović.

Nagrada Kočićevo pero za jesen 2019. godine biće svečano uručena laureatu na ovogodišnjem sajmu "Interliber" u Zagrebu,  15. novembra u 12 časova na  štandu izdavačke kuće "Bajbuk". O laureatu će govoriti književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka – Beograd već dvadeset godina samostalno izlaže na "Interliberu" u Zagrebu a ove godine na svom štandu izložiće  i neka nova izdanja za koja vlada veliko interesovanje.

 

                                                                                             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana