Na repertoaru Beogradske filharmonije djela Šuberta, Glijera i Betovena

GS
Foto: novosti.rs

Beogradska filharmonija po upravom šefa dirigenta Gabrijela Felca sviraće djela Šuberta, Glijera i Betovena na koncertu 21. januara u Kolarcu, a sa orkestrom prvi put nastupa sopranistkinja Alina Vunderlin, saopštili su iz Filharmonije.

Svoju virtuoznost i tehničke mogućnosti u ovom zahtjevnom djelu pokazaće mlada sopranistkinja Alina Vunderlin, veoma traženo ime na operskim scenama širom svijeta. Opus Glijera je "u prstima" filharmoničara još od izvođenja monumentalne simfonije "Ilja Muromec" koju su i snimili za CD izdanje zajedno sa Gabrijelom Felcom, koje je naišlo na respektabilnu svjetsku kritiku.

- Situacija u svijetu je ponovo teška za klasičnu muziku jer se, nažalost, koncerti veoma često otkazuju. Zato je za nas muzičare, u današnje vrijeme velika privilegija i pravi luksuz da možemo da nastupamo uživo pred publikom. Ovoga puta pripremamo klasični repertoar, od Šubertove "Nedovršene simfonije" do "Sedme" Betovenove. To je super-test za nas jer tokom sezone želim da isprobamo sve simfonije koje ćemo izvesti na "Betoven maratonu" istom danu, u junu 2022. godine - rekao je Felc u najavi koncerta.

Koncert u petak otvara "Nedovršena simfonija" Šuberta koja je započela epohu romantizma.

Ona predstavlja jedno od najvažnijih nezavršenih djela u istoriji muzike, prenosi RTRS.

Danas je više od 100 kompozitora napisalo njen "završetak", ali su izvođenja tih verzija samo sporadična.

Filharmonijski nastup zatvara Betovenova "Sedma simfonija", koja je izazivala u svoje vrijeme oprečne kritike od "da je jedno od najrazumljivijih njegovih simfonija" do "da je to muzika koju je mogao da napiše samo neko veoma pijan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana