Na Palama otvorena izložba fotografija Mileta Rajića

Srna
Na Palama otvorena izložba fotografija Mileta Rajića

Pale - Izložba pod nazivom “Pale – nekad i sad” na kojoj je predstavljeno više od 100 fotografija penzionisanog foto-reportera Novinske agencije Republike Srpske /Srna/ Mileta Rajića otvorena je večeras u Kulturnom centru na Palama.

Rajić je istakao da su fotografije nastale u posljednjih 50 godina njegovog stvaralačkog rada.

“Ideja je bila da se prije svega pokaže šta se na Palama uradilo u posljednjih 30 godina, odnosno kako su Pale izgledale ranije, a kako izgledaju danas”, rekao je Rajić novinarima.

Prema njegovim riječima, iz fotografija se može vidjeti da su Pale danas grad sa infrastrukturom, odnosno sa svim objektima koje jedan grad treba da ima, a što ranije nisu imale.

“Ovom izložbom nisam želio da pokažem samo Pale, već i neka svoja stvaralačka djela koja su ostala u trajnom sjećanju, a lijepa su za vidjeti”, rekao je Rajić.

On je izrazio nadu da će imati još snage i vremena da u skoroj budućnosti pripredi još jednu izložbu koja će pokazati svo njegovo umijeće i stvaralački rad.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da se na ovim fotografijama može vidjeti šta se to do sada uradilo na području opštine.

“Najbitnija su kazivanja i svjedočenja koja će ostati poslije nas, a buduće generacije će imati priliku da vide šta se to sve radilo na Palama, opštini koja se intenzivno razvija”, istakao je Jugović.

On je izrazio očekivanje da u narednim decenijama Pale budu impozantan grad, dodavši da će o tome svjedočiti fotografije.

Jugović je zahvalio Rajiću što je fotografije iz svoje privatne kolekcije ovom izložbom pokazao i drugima.

Mile Rajić se bavi fotografijom od 1964. godine, kada je otišao da “peče” zanat kod majstora Čede Lekića u Sarajevu, da bi se pet godina kasnije zaposlio u dnevnom listu “Oslobođenje” kao foto-reporter.

Ispite za majstora fotografije položio je u Zagrebu i sav svoj radni vijek proveo je kao foto-reporter, a foto-aparat nije ostavio ni dan danas, jer je riječ o ljubavi prema fotografiji, koje se ne može odreći.

Ovom izložbom počele su “Gospojinske svečanosti”, manifestacija kojom se obilježava Dan opštine Pale i njena krsna slava - Uspenje presvete Bogorodice.

Izložba će biti otvorena narednih sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana