Na Mećavniku završen šesti “Boljšoj” i dodijeljene matrjoške

Srna
Na Mećavniku završen šesti “Boljšoj” i dodijeljene matrjoške

Mokra Gora - Dodjelom nagrada muzičkim talentima i nastupom svjetski poznatih violinista Julijana Rahlina i Romana Simovića na Mećavniku je svečano zatvoren šesti festival ruske klasične muzike “Bošljoj”, koji je ove godine prvi put trajao četiri dana.

Tokom festivala, mladi muzički talenti takmičili su se u vještini izvođenja ruske klasične muzike za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dvije starosne kategorije - od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina, prenosi “Sputnjik”.


U mlađoj kategoriji zlatnu matrjošku sinoć je osvojila učenica Osnovne muzičke škole “Petar Konjović” iz Beograda Jana Jakovljević, koja svira violinu.

Dobitnica srebrne matrjoške je Sara Čano, koja pohađa Muzičku akademiju u Ljubljani, a bronzane Artjom Bondar, učenik Dječije umjetničke škole “A. M. Kuzmin” iz ruskog grada Jugra.

Zlatnu matrjošku u starijoj kategoriji osvojila je Jelizaveta Karaulova, koja studira klavir na Konzervatorijumu “P. I. Čajkovski” u Moskvi.

Srebrna je pripala Ivani Damjanov, koja studira Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a bronzana Polini Šarovarovoj iz Muzičke škole “V. J. Šebalin” iz Omska.

Odluku o najboljima donio je žiri koji su činili predsjednik žirija - dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić, te članovi poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Publika je sinoć na zatvaranju festivala imala priliku da čuje Julijana Rahlina, koji je svirao u gudačkom sekstetu oformljenom specijalno za festival “Boljšoj” koji čine Roman Simović, Sara Makelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević.

Poslije nastupa u sekstetu, Roman Simović, jedan od najboljih violinista svoje generacije i koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, bio je solista u “Koncertu za violinu i orkestar u De-duru” Johanesa Bramsa, uz pratnju simfonijskog orkestra “Boljšoj” pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Ovogodišnji “Boljšoj” trajao je četiri dana, a za zlatnu matrjošku takmičilo se 60 mladih muzičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana