Na "FEST"-u oko 300 projekcija

Srna
Na "FEST"-u oko 300 projekcija

BEOGRAD - Beogradski međunarodni filmski festival (FEST) biće održan od 28. februara do 8. marta, a obuhvatiće oko 300 projekcija, najavili su danas organizatori.


FEST će otvoriti film "Otac" Srdana Golubovića, a na svečanom zatvaranju će čuveni holivudski glumac Džon Malkovič izvesti muzičko-scenski performans pod nazivom "Muzički kritičar".

Uz Malkoviča, laureati nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti su glumica Mira Banjac i reditelj Kosta Gavras, rečeno je na konferenciji za novinare.

Na 48. izdanju FEST-a pod sloganom "Skupljači emocija" biće prikazana 98 igrana filma, tri dokumentarna i jedna serija.

Umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić najavio je da će u glavnom takmičarskom programu biti 20 filmskih ostvarenja.

Pantelić je naveo da je riječ o filmovima iz Srbije, Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Sjeverne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske i Kolumbije.

"O najboljima će odlučiti petočlani međunarodni žiri - slovenački glumac Sebastijan Kavaca, srpski glumac Nataša Ninković, hrvatski reditelj Dana Budisavljević, nemački glumac Klemens Šik i reditelj iz Srbije Nikola Ljuca", rekao je on.

Pantelić je rekao da je na ovogodišnjem FEST-u, uz niz tradicionalnih, uveden i novi program - FEST fokus, koji je nastao iz potrebe da se dodatno skrene pažnja na autorska ostvarenja koja hrabrim izborom tema to zaslužuju.

Na FEST-u će biti prikazani najnoviji filmovi Marijel Heler, Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, Džima Džarmuša, Vudija Alena, Andreja Končalovskog, Terensa Malika, Olivijea Asajasa...

Publika će moći da glasa za najbolji evropski film iz glavnog takmičarskog programa, a nagradu za pobjednika će sponzorisati Delegacija EU u Beogradu, koja je i prošle godine podržala FEST.

FEST će posebnu počast odati jednom od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije Bekimu Fehmijuu povodom decenije od njegove smrti.

Kao znak sjećanja na Fehmijua /1936-2010/ biće prikazana retrospektiva njegovih filmova, a njegov lik ima centralnu ulogu u vizuelnom identitetu festivala.

Program Klasik ove godine posvećen je i stvaralaštvu nedavno preminule Nede Arnerić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana