Na današnji dan 1913. godine rođen francuski nobelovac Alber Kami

Agencije
Na današnji dan 1913. godine rođen francuski nobelovac Alber Kami

Na današnji dan 1913. godine, rođen je francuski pisac Alber Kami, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. Poznat je po karakterističnom stilu pisanja, a njegov opus temelji se na ideji apsurda ljudske egzistencije.

Kami je rođen 7. novembra 1913. godine. Preminuo je 4. januara 1960. godine, tri godine nakon što je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Kami se bavio novinarstvom, počev od 1937. godine. Tokom studija bio je zapažen fudbaler, a tokom Drugog svjetskog rata aktivan učesnik Pokreta otpora.

Njegovo književno djelo izraz je osjećaja opšte paradoksalnosti savremenog svijeta. Smisao je pronalazio u stvaralaštvu, a, prema njegovim riječima, stvarati znači dva puta živjeti.

Roman „Stranac“, svojevrsni prikaz besmisla, objavljen je 1942. godine. A tokom te godine pojavio se i njegov esej „Mit o Sizifu“. Ostala djela: „Kuga“ i „Pad“, pozorišni komadi „Kaligula“, „Pravednici“, „Opsadno stanje“ i „Nesporazum“, eseji „Svadba“, „Pisma njemačkom prijatelju“, „Pobunjeni čovjek“…

U svojim djelima – bilo da su romani, drame ili eseji – Alber Kami se bavi čovjekom i ljudskom egzistencijom; traga za smislom čovekovog trajanja i uprkos radostima koje život pruža on u njemu otkriva apsurd, mnogo šta što ga čiin besmislenim, odakle i čovjekovo trajno nezadovoljstvo u ovome svijetu i stalni sukob pojedinca i svijeta, i osjećaj čoveka da je stranac u ovome svijetu.

Kami je poginuo u saobraćajnoj nesreći na sjeveru Burgundije. Automobil je vozio njegov izdavač Mišel Galimar. I danas se polemiše o uzroku tragedije, kao i tome da li bi Kami trebalo da se nadje među „besmrtnima“ u pariskom Pantenonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana