Muzej Republike Srpske obilježava 91 godinu postojanja i rada: Banjaluka u prošlosti i sadašnjosti

Milanka Mitrić
Muzej Republike Srpske obilježava 91 godinu postojanja i rada: Banjaluka u prošlosti i sadašnjosti

BANjALUKA - “Banjaluka u prošlosti i danas” i “Banjaluka u starim razglednicama” izložbe su kojima Muzej Republike Srpske obilježava svoj dan i 91 godinu postojanja i rada.

Ove izložbe autorke Ljiljane Korać biće otvorene u petak u 19 časova.

- Povodom Dana muzeja odlučili smo da posjetiocima prikažemo dio ove bogate i značajne zbirke fotodokumentacije, predstavljajući izložbe “Banjaluka u prošlosti i danas” i “Banjaluka na starim razglednicama”. Ove fotodokumentarne izložbe su bile predstavljene u prethodnim periodima u Muzeju Republike Srpske, gdje su izazvale veliko interesovanje građana - kazala je autorka izložbi Ljiljana Korać, dokumentarista u Muzeju Republike Srpske.

Postavkom “Banjaluka na starim razglednicama” prikazano je 36 razglednica kojima su obuhvaćeni različiti periodi, od austrougarske vladavine do početka Drugog svjetskog rata.

- Izložba putem razglednica otkriva autentičan izgled grada na Vrbasu, gdje se vidi kako je grad izgledao krajem 19. i u prvoj polovini 20. vijeka. Vjerno je prikazan izgled grada i okoline, važnijih objekata i ulica - dodaje ona.

Razvoj grada i konstantnost u širenju i napredovanju biće prikazani fotografijama u okviru izložbe “Banjaluka u prošlosti i danas”.

- Na 38 fotografija koje su načinjene iz istog ugla u različitim vremenskim epohama može se vidjeti razvoj grada (građevine, ulice, mostovi itd). Fotografije ukazuju na veliku transformaciju Banjaluke iz male varoši u moderan evropski grad - navodi autorka.

Iz Muzeja Republike Srpske podsjećaju da ova ustanova danas raspolaže bogatim fondom predmeta i eksponata, koji su sačuvani svjedoci prošlosti, od kojih je jedan dio izložen na stalnoj postavci, a drugi se čuva u depoima.

- Prvi upravnik muzeja Špiro Bocarić bio je veliki entuzijasta i za deset godina svog rada u muzeju prikupio je veliki broj muzejskih predmeta. Među mnoštvom tih predmeta nalazio se i veliki broj fotografija koje se odnose na nekadašnji način života u Banjaluci. U duhu Špire Bocarića, naredne generacije stručnih radnika Muzeja napravile su i prikupile veliki broj fotografija koje se odnose na različite aspekte razvoja grada Banjaluke - kazali su iz Muzeja RS i dodali da baštine zbirku fotodokumentacije od oko 24.000 fotografija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana