Muzej afričke umjetnosti predstavlja Srbiju u Luandi

Tanjug
Foto: ilustracija

BEOGRAD - Unesko, Vlada Angole i Afrička unija, od 27. novembra do 2. decembra 2021. godine organizuju Bijenale u Luandi - "Panafrički forum za kulturu mira", a Muzej afričke umjetnosti u Beogradu predstavljaće Paviljon Srbije na Bijenalu kao prvi i jedini antikolonijalni muzej u Evropi koji je u potpunosti posvećen kulturi i umjetnosti afričkog kontinenta.

Paviljon Srbije je u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja. Cilj Bijenala u Luandi je prevencija nasilja i rješavanje sukoba podsticanjem kulturne razmjene, međugeneracijskog dijaloga i promocijom rodne ravnopravnosti u Africi.

Bijenale u Luandi organizuje se drugi put po redu i obilježeno je temom Afričke unije za 2021. godinu: "Umetnost, kultura i nasleđe - poluge za izgradnju Afrike koju želimo". Prvo bijenale održano je 2019. godine, a ovogodišnje izdanje održava se u hibridnom formatu, kombinujući virtuelne sadržaje i događaje uživo.

Veliki broj zemalja učesnica na svojim virtuelnim nacionalnim paviljonima proslavljaju Afriku i njene brojne dijaspore nizom kulturnih sadržaja. Muzej afričke umjetnosti kontinuirano nastoji da popularie i približi znanja o umjetničkom stvaralaštvu Afrike i da doprinese razvoju i jačanju prijateljskih odnosa Srbije sa zemljama afričkog kontinenta.

Bijenale u Luandi nudi dragocjenu mogućnost da ovaj beogradski muzej predstavi svoje programe na globalnoj platformi koja omogućava ravnopravno učešće i prostor za razmjenu ideja i primjera dobre prakse i međugeneracijski dijalog.

Afro festival, izložba "Reflekt - Namibija 30 godina nakon oslobođenja", konferencija "Savremena umjetnost Afrike u doba pandemije" i brojne elektronske publikacije samo su dio predstavljenih programa Muzeja afričke umjetnosti kojima se slavi nepregledno bogatstvo i kulturni diverzitet Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana