Mural "Nebo je granica" pobjednik međunarodnog konkursa

Srna
Foto: Srna

PRIJEDOR - Rad "Nebo je granica", autora Dragana Inđića, proglašen je najboljim muralom na ovogodišnjem međunarodnom konkursu za dodjelu nagrade "Paola de Manjinkor", od 17 prijedloga iz pet zemalja, saopšteno je danas iz Udruženja likovnih umjetnika Prijedor (ULUP).

Pobjednički mural biće oslikan na fasadi Ekonomske škole u Prijedoru.

"S obzirom na to da je za ovogodišnji mural izabrana fasada obrazovne ustanove, ideju ove ilustracije sam prilagodio mjestu izrade. Riječ je o konceptu napredovanja, dostizanja svojih granica i njihovom prevazilaženju. Balon je u obliku sijalice koja u vizuelnom jeziku označava ideju, napredak, prosperitet. Ideja je ono što nas gura naprijed i što nas uzdiže. Simbolično, u dnu ilustracije nalazi se Mrakovica, obilježje Prijedora, a nebo je granica", obrazloženje je autora pobjedničkog murala.

Za nagradu su konkurisali autori iz Srbije, BiH, Portugala, Italije i Francuske i njihova imena biće objavljena u toku sedmice.

Inđićev rad je najbolji prema ocjeni žirija u sastavu Zoran Radonjić, diplomirani slikar i direktor Muzeja Kozare u Prijedoru, Luiđi Penasa, umjetnik i direktor galerije i studija Andromeda u Trentu, te Boris Eremić, diplomirani likovni umjetnik i predsjednik ULUP-a.

Nagrada se dodjeljuje u okviru projekta "Prijedor grad murala" kojeg od 2013. godina ULUP realizuje zajedno sa Udruženjem "Program Prijedor" iz Trenta u Italiji, a nosi ime po trentinskoj umjetnici koja je 1998. godine oslikala prvi mural u Prijedoru.

Grad Prijedor i ove godine pokriva najveći dio troškova projekta, a italijanska komuna Lavis je i ove godine obezbijedila jednu od najvećih novčanih nagrada za umjetnički projekat na ovim prostorima u iznosu od 3.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana