Mrkonjićki "Alkinoj" u akordu života

GS
Mrkonjićki "Alkinoj" u akordu života

MRKONjIĆ GRAD - Mrkonjićki pjesnik Radmilo V. Radovanović objavio je svoju 24. zbirku pjesama "Zbogom Alkinoja", koja je, kao i sve njegove knjige, zasnovana na starogrčkoj mitologiji.

Recenzenti knjige su poznati književnici i kritičari Tanja Prokopljević iz Beograda i Marina S. Grujić iz Zrenjanina.

Radovanović je potvrdio Srni da je i ova knjiga u jednom segmentu u antičkom stilu po čemu je kao pjesnik najprepoznatljiviji.

Pod velikim uticajem starogrčke književnosti, koja je opredijelila njegov stvaralački put, pjeva samosvojnim lirizmom, prožetim elementima snažnog dramskog naboja. To se može ilustrovati gotovo u svakoj pjesmi unutar drugog ciklusa zbirke "Zbogom Alkinoja".

U pojedinim pjesmama vidi se grčko-hercegovačka poetska sinteza, kojom pjesnik vješto barata, praveći svojevrstan poetski kalem.

Radovanović objašnjava da se to uočava u pjesmama "Ja Alkinoj", "Pisidika", "Na obalama Eridana", "Na terasi Kirkine palate", "Antiklo", "Odisejeva postelja", "Hercegovačka Afrodita".

"Znam da sva moja prva izdanja knjiga traju najviše mjesec dana, imam svoje prenumerante i čitaoce i one koji traže i vole moju mitsku komponentu. To me ispunjava i daje dalji podstrek za neki futur drugi. Sav moj mit je iz stvarnog života i osjećam se kao Alkinoj u akordu života", naglašava Radovanović.

Recenzent Tanja Prokopljević navodi da se zbirka poezije "Zbogom Alkinoja" Radmila V. Radovanovića lijepo može tumačiti od samog početka, jer su gradativno povezani svi njeni segmenti. Istovremeno, kritičar Marina S. Grujić Radovanovića naziva pjesnikom poetske sinteze, grčko-hercegovačke provenijencije, koji je osebujan i autentičan.

Radmilo V. Radovanović rođen je 28. avgusta 1957. godine u Divinu kod Bileće. Školovao se u Trebinju i Mostaru. Objavio je 24 pjesničke zbirke kod najpoznatijih izdavača bivše države. Neke od njih su: "Raskošna tamnica", "Tamnica školjke", "Oči bezdana", "Banket ukletih", "Pusta obala, o Tetida".... Član je Udruženja književnika Srpske i Udruženja književnika Srbije. Za svoj književni rad dobio je više značajnih priznanja. Zastupljen u zbornicima i antologijama. Živi u Mrkonjić Gradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana