Monografija Milivoja Unkovića predstavljena u Akademiji nauka i umjetnosti RS: Vanvremenska djela san svih stvaralaca

Ilijana Božić
Monografija Milivoja Unkovića predstavljena u Akademiji nauka i umjetnosti RS: Vanvremenska djela san svih stvaralaca

BANjALUKA - Monografija akademskog slikara Milivoja Unkovića, kojom je obilježeno 60 godina njegovog stvaralaštva, predstavljena je u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Publika je, u četvrtak naveče, mogla da čuje više o radu i životu velikog umjetnika, a tom prilikom prikazan je kratki film o njegovom stvaranju, kao i riječi istoričara umjetnosti Đorđa Kadijevića. Izdavač je Akademija nauka i umjetnosti RS. Monografija ima 386 strana sa 254 reprodukcije djela, koje prate tekstovi na srpskom i engleskom jeziku. Sadržaj čine crteži, grafike, slikarstvo i skulptura.

Milivoje Unković je istakao da monografija predstavlja rezimiranje životnog i stvaralačkog puta i svih onih životnih detalja koji su se javljali za ovih 77 godina njegovog života.

- Podvlači se linija, ne kao kraj stvaralaštva, jer kraj ko zna gdje je kraj, pogotovo kada je u pitanju kultura. Djela ako išta zavređuju ona su vanvremenska, a to je san svih stvaralaca - rekao je Unković.

Dodao je da shodno vremenu u kojem živi pokušava i da radi, što ne znači da je podložan bilo kakvim inovativnim, trenutno modernim stvarima koje kako je kazao uvažava.

- Imam stavove koji su proistekli iz mog senzibiliteta i iz mog shvatanja života, tako da je to traženje ličnog pečata preko kojeg pokušavam da definišem sebe. Pokušavam da budem oslobođen od svega, da sam slobodniji od slobode, kako kaže moj prijatelj Vitezović - objasnio je Unković.

Istakao je da monografija obuhvata samo period od devedesetih godina, jer je sve što je stvarao do 1992. nestalo zajedno sa porodičnim fotografijama.

- Zato u knjizi nema starih radova. U njoj je ih tek onoliko koliko sam mogao pronaći na internetu ili u galeriji, a to je mali broj. Zbog toga nikad neću moći organizovati retrospektivnu izložbu - objasnio je Unković.

Dodao je da je ovim djelom objedinjen njegov životopis, od rođenja do današnjih dana te da je sveden na  životne raskrsnice koje su uticale na njegov život i rad.

Djela

Kroz Unkovićevu životnu i stvaralačku biografiju reflektuje se sva dramaturgija dešavanja na srpskom egzistencijalnom prostoru. Unković je uspravno dijelio sudbinu svoga naroda i skoro sva njegova djela su unutrašnji emocionalni zapisi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana