Monografija Jovana Živanovića 3. decembra u Kinoteci

Tanjug
Monografija Jovana Živanovića 3. decembra u Kinoteci

BEOGRAD - Knjiga "Pčelinjak u osinjem gnezdu" - monografija Jovana Živanovića, autora Bogdana Zlatića u izdanju Filmskog centra Srbije, biće predstavljena 3. decembra u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, u sklopu Festivala autorskog filma.

Monografija sadrži uvodni tekst o životu i filmskom opusu Jovana Živanovića, obiman intervju sa autorom koji osvetljava okolnosti iz njegove karijere, studijske analize autorovih filmova koje su napisali značajni filmski kritičari, kao i kompletnu filmografiju realizovanih i nerealizovanih projekata i selektivnu bibliografiju njegovih objavljenih tekstova.

Knjiga je ilustrovana reprezentativnim izborom porodičnih, ličnih i zvaničnih fotografija i dokumenata, što će biti predstavljeno u četvrtak, 3. dcembra u 17 sati u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 3).

Jovan Živanović je režirao veoma popularne bioskopske filmove, tako da njegov rad nikada nije bio zvanično zabranjivan, ali je u većem dijelu karijere bio zanemarivan i ignorisan.

Paradoksalno je da su njegovi filmovi kao bioskopski i repertoarski, odnosno hitovi, bili stilski suprotstavljeni filmovima crnog talasa, ali da su autorski srpski filmovi 60-tih godina dobili naziv "Crni talas" tek nakon režimskog napada na njegov poznati film "Uzrok smrti ne pominjati" iz davne 1968. godine.

Svi njegovi igrani filmovi, osim pomenutog, bili su sa savremenom tematikom, a jedno od tih ostvarenja "Kako su se voleli Romeo i Julija" (1966), jedini je jugoslovenski film koji ilustruje kako u komunističkoj državi slobodno vrijeme provodi sam vrh njene crvene elite.

Ostvarenje "Ostrva" (1963) prvi je erotski poslijeratni evropski film koji je prikazan u redovnoj bioskopskoj distribuciji država sa svih kontinenata.

Živanović je bio veoma značajan srpski režiser 50-tih godina, a u narednoj deceniji i jedan od najproduktivnijih, i opstaje uprkos smjenama nekoliko generacija filmskih režisera.

Za sobom je ostavio umetnički dosledan filmski opus, koji ga svrstava u klasike srpskog i jugoslovenskog filma.

Priređivač ovog izdanja Bogdan Zlatić, filmski je kritičar i esejista, kao saradnik RTB, kasnije RTS (1990-1992), radio je kritičke osvrte i priloge o filmu kultnog serijala "Popovanje".

Koautor je zbornika eseja o Novom Holivudu: "Svetlo u tami" (tri rasprodata izdanja: 1991, 1994. i 2002.) i priređivač dela "Režija: Vojislav Nanović - poslednji pionir" (1993), obe u izdanju Jugoslovenske kinoteke.

Potpisao je i scenario dva celovečernja dokumentarna filma - "Bez grada i bez zakona" (2001) i "Izabrao sam: Sokrat-Prota-Krap" (2007).

Takođe, autor je korisne knjige za sve sineaste i ljubitelje sedme umenosti - "Crni talas u srpskom filmu", u izdanju kuće Catena Mundi (2018).


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana