Mladi čitaoci najvjerniji knjizi

Ratomir Mijanović
Mladi čitaoci najvjerniji knjizi

Trebinje - Narodna biblioteka Trebinje ima sve više mladih članova, koji rado čitaju različite žanrove, a sa polica uzimaju književne klasike, beletristiku, ali i stručnu literaturu.

Bibliotekar Slavica Mrkonja je rekla da je broj čitalaca iz dana u dan sve veći, na raspolaganju im stoji više od 70.000 knjiga, a prošle godine kupljeno je oko hiljadu novih naslova.

Naučni fond Narodne biblioteke u Trebinju čine enciklopedije, leksikoni, rječnici, kapitalna izdanja iz pojedinih naučnih oblasti, kao i kritička izdanja i sabrana djela. Značajan dio osnovnog fonda čine i kompletne lektire za osnovne i srednje škole.

- U okviru naše biblioteke smješteni su zavičajna zbirka, legat Jovana Dučića, čitaonica, internet čitaonica i učionica. Postojeći fond može da zadovolji čitalačke potrebe sredine u kojoj se nalazi - kazala je direktor biblioteke Danica Kuduz.

Ostatak fonda čini stručna literatura iz pojedinih oblasti. Kuduzova najavljuje da bi uskoro trebalo da nabave stručne publikacije koje su potrebne studentima.

Članovi trebinjske biblioteke mogu da dođu do velikog broja naslova na više jezika.

- Odjeljenje za stranu knjigu nudi bibliofilima 1.100 knjiga na engleskom, 581 na španskom, 482 na ruskom i 240 na ostalim, uglavnom evropskim jezicima. Ova zbirka bogati se svakim danom i otvara svoje police svima koji žele da spoje svoju ljubav prema pisanoj riječi i stranom jeziku koji govore - kazala je Kuduzova.

Takođe, u Narodnoj biblioteci Trebinje već duže vrijeme sa uspjehom radi i "Američki kutak".

Dučić

Na Odjeljenju za stranu knjigu nalaze se i knjige Jovana Dučića na stranim jezicima. Članovi trebinjske biblioteke mogu da čitaju Dučićeva djela na rumunskom i mađarskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana