Miri Banjac "Pavle Jovanović", profesorki Škrbić "Milutin Milanković"

GS
Miri Banjac "Pavle Jovanović", profesorki Škrbić "Milutin Milanković"

NOVI SAD - Najpoznatija pozorišna i filmska glumica iz Vojvodine Mira Banjac dobitnica je prestižnog pokrajinskog priznanja u oblasti umjetnosti "Pavle Jovanović" za 2019. godinu, saopšteno je iz Biroa Pokrajinske vlade za odnose s javnošću. Dobitnik pokrajinskog priznanja u oblasti nauke "Milutin Milanković" za prošlu godinu je redovni profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Biljana Škrbić.

 

 

Odluku o priznanjima jednoglasno je donijela Komisija za dodjelu pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja. Na prijedlog Komisije, kojom je predsjedavao profesor na novosadskom fakultetu Nenad Krstić, Pokrajnska vlada donijela je odluku da se priznanja dodijele na svečanoj akademiji 25. novembra.

Ta odluka Pokrajinsme vlade u skladu je s Naredbom o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru.

U obrazloženju Komisije stoji da je Mira Banjac brojnim ulogama u pozorištu, na filmu i televiziji u prethodnih više od šest decenija dala ogroman doprinos razvoju umjetnosti i kulture.

Miru Banjac su za laureata priznanja "Pavle Jovanović" predložili Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorje.

Ona je pozorišnu karijeru započela 1949. godine u pozorištu u Sremskoj Mitrovici, dvije decenije bila je član Srpskog narodnog pozorišta, a dvije sezone i član Narodnog pozorišta Bosanske krajine u Banjaluci.

Od 1970. godine Mira Banjac je član beogradskog Ateljea 212.

Mira Banjac snimila je mnogobrojne radio i televizijske drame i serije kao i više od 30 filmova. Profesor Biljana Škrbić priznanje je dobila za veliki doprinos interdisciplinarnom pristupu zaštiti životne sredine, kao i analizi zagađujućih jedinjenja.

Za priznanje "Milutin Milanković" Škrbićevu su predložili prof. dr Lidija Jevrić i prof. dr Gordana Ćetković. Profesor Škrbić je, ističe se u obrazloženju, ostvarila izuzetne doprinose u nauci.

Vodeći je istraživač na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu s najvećom naučnom produkcijom.

Ona je kao rukovodilac većeg broja međunarodnih i bilateralnih projekata, promoviše tehnološke nauke na međunarodnom nivou.

Biljana Škrbić je i kao član upravljačkih odbora međunarodnih konzorcijuma, uspostavila značajnu saradnju između matičnog fakulteta i mnogih prestižnih visokoškolskih ustanova i naučnoistraživačkih instituta u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana