Ministri EU usvojili Deklaraciju za kulturu u doba korone

Tanjug
Ministri EU usvojili Deklaraciju za kulturu u doba korone

BRISEL - Ministri kulture država članica Evropske unije usvojili su Deklaraciju za kulturu u doba krize Kovid-19.

Deklaracija je usvojena 30. aprila, objavilo je ministarstvo kulture Hrvatske, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, navodeći da je ona rezultat razmjene evropskih iskustava o mjerama za opstanak kulture tokom restriktivnih mjera koje su radikalno uskratile, a ponegdje i popuno ukinule kulturnu produkciju.

Redovna i potkrijepljena procjena situacije u cilju pravovremene reakcije, predlaganje rješenja prema kojima bi napori na nivou EU danas, ali i u višegodišnjoj perspektivi dopunili nacionalne mjere, s posebnom pažnjom usmerenom na fleksibilnost i digitalne inicijative u okviru programa Kreativna Evropa, našli su se među predloženim mjerama u Deklaraciji.

Predviđaju se i mjere obezbjeđenja da će pomoć iz fondova i programa EU doprijeti do kulturnog i kreativnog sektora i doprinijeti njegovom oporavku.

Deklaracija je usvojena nakon što su ministri kulture Austrije, Belgije, Bugarske, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Litvanije, Letonije, Luksemburga, Malte, Holandije, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije i Švedske razgovarali na ad hok video konferenciji odrganizovanoj iz Zagreba 8. aprila posvećenoj razmatranju posljedica pandemije koronavirusa u kulturi i kreativnom sektoru, kao i mogućim merama da se negativni uticaji krize smanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana