Milo Manara priprema adaptaciju čuvenog romana Umberta Eka: “Ime ruže” u strip verziji

Branislav Predojević
Milo Manara priprema adaptaciju čuvenog romana Umberta Eka: “Ime ruže” u strip verziji

BANjALUKA - Najpoznatije djelo slavnog filozofa i književnika Umberta Eka “Ime ruže” dobiće svoju stripovsku adaptaciju, a za pretvaranje ovog klasika u djelo devete umjetnosti zaslužan je italijanski strip autor Milo Manara.

Vijest o Manarinoj strip adaptaciji Ekovog romana stiže u godinu u kojoj se obilježava devedeset godina od njegovog rođenja, a objavio ju je Igort, strip autor i urednik časopisa “Linus” u čijem se januarskom broju, posvećenom pokojnom filozofu i piscu, nalazi intervju sa Milom Manarom u kojem umjetnik objašnjava kako se došlo do ideje da on knjigu pretvori u strip.

Početnu ideju predložila je Elizabeta Zgarbi, izvršni i urednički direktor izdavačke kuće “La nave di Teseo”, koja je objavila najnoviju verziju romana “Ime ruže” obogaćenu crtežima i pripremnim bilješkama autora.

- Roman “Ime ruže” u stripu? Ko bi to mogao da uradi? Kao odgovor imao sam stvarne viziju. Vidio sam stranice sa prepoznatljivim stilom Mila Manare, kao da već postoje u nekom paralelnom univerzumu. To sam odmah preneo Milu, telefonom. Manara je bio iznenađen, prijatno iznenađen. I uprkos činjenici da je radio na drugom stripu i da mu je taj dosadni telefonski poziv odvukao pažnju, počeo je ozbiljno da razmišlja o tome - rekao je umjetnik Igort dodajući da je Eko cijenio Manarin rad, a da je stiglo i odobravanje piščeve porodice.

Manara važi za jednog od najpoznatijih italijanski ilustratora i crtača u svijetu, posebno zahvaljujući svojim crtežima senzualnih ženskih figura, a tokom karijere bio je autor brojnih popularnih komičnih stripova, poput onih o Đuzepeu Bergmanu, njegovom najpoznatijem liku.

Sarađivao je i sa velikim scenaristima u umjetnicima kao što su Silverio Pizu, Hugo Prat, Federiko Felini i Alehandro Hodorovski, stvorivši blistavu umjetničku reputaciju širom planete.

Strip adaptacija romana “Ime ruže” trebalo bi da bude objavljena u dijelovima u magazinu “Linus” u narednim mjesecima, a kasnije će biti objavljeno i luksuzno integralno izdanje.

Knjiga

Ekov roman “Ime ruže” objavljen je 1980. godine i do sada je preveden na 50 svjetskih jezika, sa više od 60 miliona prodatih primjeraka širom planete. Takođe je dobio nekoliko prestižnih nagrada, a uvršten je na listu 100 najvažnijih knjiga dvadesetog vijeka koju je sastavio francuski list “Monde”. Njegova popularnost dodatno je porasla nakon filmske adaptacije, koju je 1986. režirao Žan-Žak Ano, sa Šonom Konerijem i Kristijanom Slejterom, a kasnije je snimljena i dobro ocijenjena mini-serija iz 2019. sa Džonom Turturom i Rupertom Everetom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana