Milena Jandrić, slikarka, o izložbi “Prostorne percepcije”:Izlazak iz zone komfora izazov

Ilijana Božić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - U svojim radovima slikarka Milena Jandrić nastoji da uvidi razlike doživljaja sa vremenskom distancom i da razumije šta čini našu imaginaciju bitnom. Njena postavka “Prostorne percepcije” trenutno je otvorena u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

FOTO: B. Brezo

U eksponatima kroz medij instalacije, video-rada, animacije i crteža nastoji da vizualizuje psihološke procese i donese ih u interakciju sa prostorom i tijelom. Ona se bavi istraživanjem procesa vizuelne percepcije stanja usljed gubitka, kretanja i razmišljanja nakon ili prije lično bitnih doživljaja.

- Mislim da je svakako bitno rastumačiti pomenute psihološke procese, a u ovom slučaju su bili samo polazna tačka za nastavak promišljanja o određenoj ideji i kreiranju rada - rekla je Jandrićeva za “Glas Srpske”.

Govoreći o tome koliko je bilo izazovno prikazati psihološke procese u radovima, Jandrićeva je objasnila da je proces dugo trajao dok je došla do određene vizuelne predstave koju je prikazala u radu.

- Izazovno je bilo izaći iz zone komfora i na neki način testirati kako bi kreiranje rada u ovim medijima pronašlo put do predstave ideje i na koji način bi ona kasnije komunicirala u interakciji sa publikom - ispričala je Jandrićeva.

Kako je kazala, imaginacija je svakako bitna za stvaralački proces, a kada je u pitanju postavka izložbe, može se reći da imaginacija igra bitnu ulogu.

- Ali svakako je potrebno vidjeti i postavku u stvarnim dimenzijama kako bismo mogli donijeti konačne odluke i stvoriti fluidan prostor u kojem publika može intuitivno da sagleda svaki od radova - kazala je ona.

Jedna od bitnih komponenti ove izložbe je i interakcija na relaciji publika - rad, a Jandrićeva je dodala da je za komunikaciju kroz rad veoma  bitna reakcija publike.

Izložba će biti otvorena do sredine oktobra, a posjetioci mogu da je pogledaju svakog radnog dana od 12 do 18 časova.

Planovi

Milena Jandrić je istakla da u narednom periodu planira da se više posveti istraživanju mogućnosti koje nudi animacija.

- Nešto kasnije planiram i da realizujem neke teme u pomenutom mediju - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana