Mikiju Manojloviću “Istočna zvijezda” filmskog festivala u Trstu

Srna
Mikiju Manojloviću “Istočna zvijezda” filmskog festivala u Trstu

BEOGRAD - Srpski glumac Predrag Miki Manojlović osvojio je nagradu “Istern star 2021” /Istočna zvijezda/ na 32. Filmskom festivala u Trstu, koji je otvorio čuveni filmski klasik “Podzemlje” režisera Emira Kusturice, u kojem Manojlović igra glavnu ulogu.

Otvaranje festivala, koji će trajati do 30. januara, i dođela nagrade održano je onlajn, a prema obrazloženju ovog priznanja, njime se ističe ličnost čija je karijera izgradila mostove između Istoka i Zapada.

Do sada su ovo priznanje dobili Irene Žakob, Monika Beluči, Milčo Mančevski, Rade Šerbedžija i Kasija Smutniak.

Manojlović je rekao da za njega gluma nije ponašanje, imitacija života, nego ozbiljno postojanje, spoj srca i duše, mišljenja, pameti i osećanja u potpunosti, kad god je to moguće, jedan “sabijeni život”.

“Nisam digao ruke. Verujem da je moguće da neka umetnost u pojedincu pomeri ponešto, da nešto u njemu promeni, ali na ovom širem nivou – opštine, grada, države, Evrope - teško”, naveo je Manojlović za “Sputnjik” .

On je istakao da se danas živi u svijetu u kome je sve pođednako važno i pođednako nevažno.

“Danas su dobri, veliki glumci oni koji su popularni. Ljudi više ne razumeju razliku, niti je prave. Odlično je ono što je masovno prepoznato. Ali, neće biti da je tako”, dodao je Manojlović.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana