Mijana Kuburić Macura dobitnik nagrade "Pavle i Milka Ivić"

Srna
Foto: srna

BEOGRAD- Nagradu "Milka i Pavle Ivić", koja se smatra najznačajnijom nagradom iz oblasti srpskog jezika, dobile su profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Mijana Kuburić Macura za knjigu "Kategorija koncesivnosti u savremenom srpskom jeziku" i Nataša Milanov za Monografiju "Srpski leksički fond iz ugla polisemije: glagoli, imenice, pridevi".

Slavističko društvo Srbije i Odbor za dodjelu Nagrade "Pavle i Milka Ivić" saopštili su danas imena dobitnika za 2021. godinu, a prvi put od 2000. godine, kada je ta prestižna nagrada dodjeljuje, jedan od laureata je iz Republike Srpske.

Predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić je iskazao zadovoljstvo što je nagrada, kako je rekao, prvi put prešla Drinu i naglasio da vjeruje da će ona dobitnicima biti podstrek za dalji profesionalni i naučni rad. "Ovo su nagrade za najbolje, a ne za životna dela.

Nagrađene su naše mlade koleginice, a prvi put nagrada je otišla i u Republiku Srpsku", rekao je Tanasić. Predsjednik Odbora za dodjelu nagrade "Pavle i Milka Ivić" Slobodan Remetić ocijenio je da će knjiga Mijane Kuburić Macure "služiti kao primjer uzornog naučnog stila u srpskoj nauci".

Kada je riječ o Monografiji "Srpski leksički fond iz ugla polisemije: glagoli, imenice, pridevi" autora Nataše Milanov, Remetić je rekao da monografija predstavlja najopsežnije istraživanje višeznačne leksike u srbistici, te da su rezultati koji se odnose na srpski jezik komparirani sa odgovarajućim podacima u stranim jezicima, prije svega slovenskim.

Nagrade "Pavle i Milka Ivić" dobitnicima će biti uručene 13. januara 2022. godine u Beogradu na otvaranju 60. Skupa Slavista.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana