Mićanović: Lik kneza Mihaila Obrenovića je dušu dao za film

Tanjug
Mićanović: Lik kneza Mihaila Obrenovića je dušu dao za film

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je glumac Dragan Mićanović koji je govorio o svojoj ulozi kneza Mihaila Obrenovića u filmu "Što se bore misli moje", čija je beogradska premijera večeras (20:00) u MTS dvorani.

Mićanović je rekao da je kada je dobio poziv reditelja Milorada Milinkovića da radi film znao da sledi istraživanje "ko je u stvari bio knez Mihailo" (1823-1868), pošto o njemu imamo šture, uglavnom školske informacije.

"Bilo je istraživanje po literaturi i muzejima. Obišli smo Istorijski muzej grada Beograda, gde se čuvaju lični podaci i stvari (kneza Mihaila). Čak smo videli odelo u kome je bio kad je ubijen u Košutnjaku. To je zaista potresan prizor. Možete da shvatite s kakvom monstruoznošću su ga zaverenici ubili", naveo je glumac. Prema njegovim rečima, knez Mihailo je bio "jako intrigantna ličnost", koja je "za film dušu dala":

"Što se bore misli moje" sadrži politički triler, jer govori o zavernicima koji kuju zaveru da ubiju kneza, ali i romansu, između Mihaila i Katarine Konstantinović (1848-1910) koja bi, prema rečima Mićanovića, danas sigurno punila žutu štampu, jer je bio skandal što Obrenović želi da se oženi bliskom rođakom.

"Film prati poslednjih sedam dana života kneza Mihaila, sa flešebekovima. Idemo i dalje u prošlost, gde prikazujemo i neke do značajnih istorijskih datuma - oslobađanje gradova od turske okupacije, pokušaj osnivanja Balkanskog saveza...", rekao je Mićanović. Priznavši da je tokom karijere imao sreće da tumači istorijske lilnosti o kojima postoje video i tonski zapisi, Mićanović je istakao da "postoji samo par fotografija i slika kao je izgledao knez Mihailo". "To s jedne strane glumcu može biti lakše, može da se osloni na maštu, da zamišlja sve. Knez Mihailo ima fotografije lične, što tada nije bilo toliko uobičajeno. To pratimo u filmu. Imao je prijatelja Anastasa koji nosi aparaturu da ga uslika", otkrio je Mićanović.

Prema njegovim rečima, knez Mihailo je bio "čovek sklon umetnosti, svirao je klavir, pisao poeziju, govorio nekoliko stranih jezika, imao sklonost ka fotografiji, i bio je šarolika ličnost, vrlo inspirativna za svakog glumca". Snimanje je teklo lagano, a Mićanović se priseća da su uslovi bili zahtevni, pošto se radilo po zamkovima u Vojvodini, "koji su ogromni, prelepi, ali nema ko da to greje, i nažalost propadaju".

"Pokušavali smo da 'glamur' iz Mihailovog vremena prenesemo gledaocima, a oko nas je bila hladnoća i ruinirani zamkovi", dodao je glumac. Upitan može li se desiti da ga uloga kneza Mihaila obeleži kao glumca, kao što je to Karađorđe (1762-1817) bio za Marka Nikolića (1946-2019), Mićanović je odgvorio da "na to glumac ne može da utiče".

"Može samo da se pomeri sa strane i vidi rezultat. Mihajlo iz (filma) 'Lajanje na zvezde" - po tome me publika i danas najviše pamti. Da li će neki drug lik skloniti sa pijedestala Mihajla stvarno ne znam. Nije do meni i ne bavim se tim", rekao je Mićanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana