Merilin Monro: Zašto ni 60 godina poslije smrti, njena popularnost ne jenjava

GS
Foto: Agencije

Kao i kod svake ikone, brend Merilin Monro daleko prevazilazi ličnost Merilin Monro, a još više Norme Džin Mortenson, kakva je bila do 1946. godine.

Merilin Monro je možda umrla 4. avgusta 1962, ali u tom istom trenutku se rodila legenda. I dok je njen život postavio osnovu za legendarni status, njena smrt joj je donijela ikoničnu besmrtnost.

Bilo je velikih zvezda i prije i poslije nje, ali retke su one koje sjaje takvim sjajem, koje su inspiracija cijelom svijetu i intrigiraju ga već šest decenija. Obožavali su je i razapinjali. Govorila je: „Ja sam kreacija muškaraca, zato me žene ne vole“. Doživljavali su je u skladu sa ulogama koje je tumačila.

„Ona je verovatno primer kako jedna Fabrika snova, kao što je Holivud može nešto da isproducira, da napravi jedan mit. Ona je zapravo mit. Taj mit toliko odjekuje da i u ovom vremenu, da kažem, post, post moderne, traži jedno novo iščitavanje. Ima ta jedna čuvena rečenica da Holivud nije mesto za žene koje imaju preko 40 godina i imaju člansku kartu biblioteke. Dakle, ona nije dočekala te godine, a istovremeno nije htela ni da baci svoju člansku kartu i proglasi sebe jednom glupom plavušom, kakvom su je većina doživljavala“, smatra Dragan Jovićević, filmski kritičar.

O toj kontradiktornosti između toga kakvom su je ljudi vidjeli i kakva je zaista bila govori i film Plavuša koji će premijeru imati na Venecijanskom festivalu, a u kome Merilin Monro tumači kubansko-španska glumica Ana de Armas. Film je zasnovan na istoimenom bestseleru Džojs Kerol Outs.

Merilin Monro je sarađivala sa velikim rediteljima, kao što su: Bili Vajdler, Džon Hjuston, Henri Hatavej, Hauard Hoks. Školovala se kod Majkla Čehova, Lija Strazberga koji ju je nazvao jednom od svojih najboljih učenika, uz Marlona Branda.

Dobila je Zlatni globus za ulogu u Neki to vole vruće. Ipak, rijetko ko je o njoj govorio kao o dobroj glumici.

„Ona je bila neiskorišćena malo kao glumica baš zato što je krenula kao Plejboj zečica. I naravno, jedan mačistički svet koji okupira Holivud nju je tako i video. Razmišljali su da će njene filmove da gledaju muškarci koji su čitali i taj Plejboj. Ona se opirala tome, tako da je i napravila od Muškarci vole plavuše i Neki to vole vruće neku vrstu karikature tih likova, i to je vrlo pametna i vrlo glumačka odluka“, dodaje Jovićević.

Njen glumački potencijal podržan njenom harizmom vjerovatno bi tek bio realizovan, jer Merilin Monro je preminula u 36. godini, prenosi RTS.

Svakog petak do 4. septembra u Kinoteci možete se podsetiti nekih od njenih najčuvenijih uloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana