Međunarodna izložba fotografija u Banskom dvoru: Emocije zaustavljene u trenutku

Danko Kuzmanović
Međunarodna izložba fotografija u Banskom dvoru: Emocije zaustavljene u trenutku

BANjALUKA - Tradicionalna, osma Međunarodna izložba fotografija “Foto-emocija 2019”, koju na radost brojnih ljubitelja umjetnosti organizuje Univerzitetski foto-kino klub Banjaluka, biće otvorena u četvrtak od 20 časova u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra. Kao što sam naziv kaže, publika će imati priliku da pogleda fotografije koje su zaustavile emociju u trenutku i zauvijek je sačuvale.

Izložba će obuhvatiti radove 226 autora iz 45 zemalja, od kojih je žiri odabrao ono što će se naći na samoj izložbi.

- Mislim da slobodno možemo reći da se i ove godine na izložbu odazvao veliki broj eminentnih svjetskih autora iz svijeta kreativne fotografije. Biće prikazani radovi 226 autora iz 45 zemalja svijeta - kazao je predsjednik Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka Milorad Kašćelan.

Kašćelan je istakao da ova izložba ima patronat Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost.

- Već po tradiciji ova izložba ima visok kvalitet. Doprinos tome je svakako i činjenica da izložba svake godine ima patronat Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost (FIAP), a samim tim i najviši rang - objasnio je Kašćelan.

Žiri izložbe radio je u sastavu Dragan Prole, Ozren Božanović i Siniša Plavšić. Oni su imali zadatak da od gotovo 3.240 pristiglih radova na četiri teme izaberu fotografije koji su se našle na izložbi. Žiriju je ovaj posao predstavljao veliko zadovoljstvo.

U okviru svake od tema, Slobodna - kolor, Slobodna - monohrom, Emocija, po kojoj izložba i nosi naziv i “foto-travel”, nagradili su najbolje radove.

- Autori se rado odazivaju i zbog visokog ranga izložbe i zbog kvaliteta koji sama izložba nosi, odnosno zbog činjenice da se i mi kao organizatori prema autorima i njihovim radovima profesionalno odnosimo i uvijek poštujemo dogovore - rekao je Kašćelan.

Ono što je bilo bitno, pored tehničkih uslova koje su radovi morali da zadovolje, jeste i da ispričaju određenu priču, koja će ostaviti jak utisak.

- Osnovni uslovi izložbe su naravno tehničke prirode. Fotografija najprije mora tehnički da zadovolji kriterijume žirija, ali mora i da ima neku svoju priču i da nosi neku svoj poruku - istakao je Kašćelan.

Ovom izložbom su organizatori htjeli da pokažu istinsku umjetnost koja “izlazi” iz fotografija, odnosno da pokažu kako ljudi iz 45 zemalja razmišljaju o istoj temi, ali i da ukažu na činjenicu da je umjetnička fotografija kod nas nepravedno zapostavljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana