Matiji Bećkoviću Velika povelja "Brankovog kola"

M. M.
Matiji Bećkoviću Velika povelja "Brankovog kola"

SREMSKI KARLOVCI - Pjesnik Matija Bećković ovogodišnji je dobitnik Velike povelje "Brankovoga kola" za uzvišenu i neprekinutu saradnju s tom kulturnom institucijom tokom proteklih decenija.

Ovo je danas objavio predsjednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić. U obrazloženju žirija koji je dodjeljivao priznanje navedeno je da je Bećković tokom proteklih nekoliko decenija bio učesnik raznovrsnih programa "Brankovog kola" i time dao misiji "Kola" jednu osobenu dimenziju u očuvanju poezije i njene snage u ovim vremenima.

Kako je naveo žiri, njegov jedinstveni pjesnički glas autentičan je po stilsko-jezičkom izrazu, po misaonosti i lirizmu.

- Taj Bećkovićev glas, sav u korenu i žilama maternjega zvuka i nesvakidašnjeg leksičkoga materijala, davao je i na Brankovom kolu visoku kotu umetničke vrednosti i one razlike koju poezija, kao duboko lična duhovna tvorevina, po svojim ontološkim mahovima zahteva i podrazumeva – naznačeno je u saopštenju "Brankovog kola".

Ovo priznanje za životno Bećkoviću će biti uručeno na pjesničkoj manifestaciji "Prolećni Brankovi dani 2020", koja će biti održana od 15. do 28. marta, u svečanoj sali Gimnazije u Sremskim Karlovcima.

Među dosadašnjim laureatima ovog priznanja su:  Vladeta Jerotić, operska Vera Kovač Vitkai, Mihailo Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić, Vico Dardić, Milan Pletel i Ksenija Maricki Gađanski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana