Manifestacija “Noć muzeja” obilježena u gradovima Srpske: Noćni život umjetnosti

Milanka Mitrić
Noćni život umjetnosti
Foto: N. Mićević | Noćni život umjetnosti

BANjALUKA – Tradicionalna manifestacija “Noć muzeja” koja se obilježava u muzejima širom Evrope, sinoć je proslavljena je u gradovima Republike Srpske, a svi posjetioci muzejskih ustanova imali su divnu priliku da nešto duže uživaju u izložbama, ali i muzičkim programima koji su tim povodom priređeni.

“Noć muzeja” ove godine održava se pod sloganom “Moć muzeja”, a u Muzeju savremene umjetnosti RS obilježena je otvaranjem izložbi “Dekorativna sopstva” Borjane Mrđa i “Budućnost se ponavlja više nego istorija” Igora Bošnjaka, uz prateći muzički program i fokus na predstavljanju rekonstruisanih prostorija ove ustanove. 

Ove dvije izložbe posjetiocima su dostupne do 20. juna.

“Noć muzeja je poseban dan kada naša vrata ostaju otvorena do ponoći. Ovo je veče za koje svake godine pripremamo poseban program. Noć muzeja ove godine posebno je fokusirana na projekat koji je trajao dvije godine ovdje u Muzeju savremene umjetnosti RS. U pitanju je rekonstrukcija zgrade kojoj smo ovom novom idejom dali novi život za budućnost” objasnila je direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković.

Izložbom Borjane Mrđa predstavljeni su novi radovi nastali unazad nekoliko godina, koji su rezultat projekta prvi put predstavljenog na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 2020. godine.

“Borjana je umjetnica koja se bavi istraživanjima identiteta i transformacije identiteta kroz sjećanja i pamćenja. Ona je poznata po tome što koristi tijelo kao medij umjetničkog izražavanja. U novoj seriji radova tijelo je izostavljeno. Ona istražuje odnos tekstila, odjeće i tijela, odnosno praznine koja sugeriše izostanak tijela. Posmatra odjeću kao proizvod vremena, kulture i tradicije” navela je kustoskinja izložbe Lana Pavlović.

 

Ona je istakla da je na njenim radovima uočljivo to da odjeća funkcioniše kao samostalna konstrukcija koja je vezana za pojam identiteta, a kroz postavku se provlači intimna priča vezana za porodično nasljeđe, odnosno, žensku porodičnu liniju.

“Ono što je počelo kao intimno istraživanje istorije ženskih članova moje porodice, na kraju se zaokružilo u jednu univerzalnu priču u kojoj se svaka žena može pronaći i koja će je dotaći - objasnila je umjetnica Borjana Mrđa i dodala da izložbu posvećuje svojoj majci i svojim bakama.

Umjetnik Igor Bošnjak zahvalio je svima koji su mu omogućili realizaciju ovog projekta, koji je bio i prijedlog MSURS za bijenale u Veneciji.

“Ovo je tehnički zahtjevna izložba, sa puno projektora, monitora, kablova. Sve je ispalo savršeno, nadam se da ćete uživati – rekao je Bošnjak.

Kustos izložbe Mladen Banjac istakao je da je riječ o jednom kompleksnom projektu koji je započet 2015. godine jednom vrstom igre.

“Igor mi je u jednom razgovoru rekao ‘jesi li vidio da naši socijalistički spomenici izgledaju kao transformersi’. Iz takve paradigme krenuo je da se igra, pojavile su se nove tehnologije, nove sprave i do danas vidimo genezu promišljanja i čitanja spomenika” kazao je on.

 

Tokom večeri, posjetioci su imali priliku da istraže rekonstruisane prostorije muzeja, da uživaju u nastupu studenata muzičkog odsjeka Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, nastupu Alberta Savića i uz muziku koju je puštao di-džej Dalibor D.

“Noć muzeja” obilježena je i u Muzeju Republike Srpske gdje je, između ostalog, priređena izložba old-tajmera, te postavka minijaturnih modela automobila s teritorije bivše Jugoslavije, ali i izložba “Ljepota brzine i nešto između nas” slikara Mihajla Nikolića.
Osim toga, u ovoj ustanovi priređen je nastup sastava “Baba Đeks trajb”, kao i dječija radionica za najmlađe “Auto šaraonica”.

Postavka Muzeja RS “Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata” autorke Sanje Pupac otvorena je u Narodnoj biblioteci”Branko Radičević” u Derventi gdje su povodom ove večeri priređene i izložbe Dajane Ćuk, Dobrice Popovića i Nedeljka Vučanovića.

Manifestacija je obilježena i u Trebinju gdje je u Muzeju Hercegovine otvorena izložba “Putujuće šare Srbije” slikarke Milice Živadinović, a nakon toga održan je koncert povodom 130 godina Crkvenog hora “Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški”.

“Ova izložba je jedna od stanica na putu putujućih šara koje su dio jednog projekta ‘Ornamenti Srbije - Pirotski ćilim’, koji uključuje slikarstvo, slikani unikatni nakit i video radove i knjigu koja je u nastajanju “ navela je Živadinovićeva.

“Noć muzeja” obilježena je po 17. put.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana