Manifestacija "Dučićev dan": Trebinje grad srpske poezije

Srna
Manifestacija "Dučićev dan": Trebinje grad srpske poezije

TREBINjE- Trebinje je zahvaljujući pjesniku Jovanu Dučiću pjesnički grad i velika je obaveza da to i ostane, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, na otvaranju naučnog skupa koji se održava povodom tradicionalne manifestacije kulture "Dučićev dan".

- Bez Dučića Trebinje bi pamtili tek kao lijep mediteranski grad, ovako je svojevrstan pjesnički grad - rekao je Ćurić na skupu "Poetika i poezija Miroslava Maksimovića", koji se održava posredstvom internet "Zum" platforme.

On je naglasio da su u Trebinju odavno shvatili da je kultura važan posao putem kojeg ovaj grad jača.

- I prihvatamo svaku slobodnu misao i kreaciju. Taj amanet nam je i Dučić ostavio - rekao je Ćurić na onlajn skupu koji je organizovan u svečanoj sali Gradske uprave Trebinje i u Biblioteci Instituta za književnost i umjetnost iz Beograda.

On je podsjetio da se ova manifestacija održava 13. put i da njen značaj izaziva divljenje.

Pjesnik Miroslav Maksimović rekao je da je Trebinje postalo glavni grad srpske poezije, prije svega zahvaljujući uvezivanju svih aktivnosti i projekata u vezi sa pjesnikom Jovanom Dučićem i ostalim aktivnostima u oblasti kulture.

- Crkvina je na taj način nadomjestila nedostatak Lovćena - rekao je Maksimović, istakavši da je važno ulagati napore u održavanje ovog projekta, kao što to radi grad Trebinje i ubuduće da bi opstala ova manifestacija.

Kourednik skupa Svetlana Šeatović naglasila je da je ovogodišnji skup posvećen pjesniku Miroslavu Maksimoviću, laureatu Dučićeve nagrade koju je dobio 2001. godine.

Ona je najavila da su već dva rada učesnika konferencije spremna i da je plan da poslije dva mjeseca svi predaju radove i da ove godine bude objavljen zbornik posvećen poeziji i poetici pjesnika Miroslava Maksimovića.

O poeziji Miroslava Maksimovića govoriće i književnici, naučni saradnici i profesori srpskog jezika i književnosti iz Beograda, Nikšića, kao i profesor sa Univerziteta u Indijani Bogdan Rakić.

Manifestacija "Dučićev dan", koja je jutros počela svetom liturgijom i pomenom pjesniku u Hercegovačkoj Gračanici u Trebinju, tradicionalno se održava na praznik Blagovijesti, kada je Jovan Dučić preminuo.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković i predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak položili su danas cvijeće kod spomenika velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću povodom 78 godina od njegove smrti, a cvijeće je položeno i kod spomenika Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Gradonačelnik Trebinja izrazio je nadu da će ova manifestacija sljedeće godine biti obilježena uobičajeno.

Načelnik Odjeljenja kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić rekla je da je važno da se ovaj dan obilježava i navela da će večeras ispred Muzeja Hercegovine biti otvorena izložba "Pisma sa Banovca" posvećena Matiji Banu, Dubrovčaninu koji je život posvetio srpskom pitanju, bio književnik i diplomata, te ličnost koja zaslužuje poštovanje.

- Muzej Hercegovine je uspio da dobije stalnu postavku izložbe koju će imati priliku da vide naši učenici i građani Trebinja u trajanju od mjesec dana, kada se otvori Muzej za posjetioce -  rekla je Skočajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana