Manga klasik “Laku noć, Punpune” na srpskom jeziku: Svijet odrastanja i nadanja

Branislav Predojević
Manga klasik “Laku noć, Punpune” na srpskom jeziku: Svijet odrastanja i nadanja

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Laguna” uskoro će u okviru nove edicije “Starvej “ ove sedmice objaviti prvu mangu u svom izdanju, klasik japanskog stripa “Laku noć, Punpune”.

Čast da je “Starvej” prvi povede na putovanje kroz svijet devete umjetnosti ima jedna od najpoznatijih i najpriznatijih mangi “Laku noć, Punpune”, remek-djelo koje potpisuje Inio Asano, nadaleko poznat kao jedna od vodećih olovaka japanske strip-produkcije 21. vijeka. U svom najintimnijem djelu do sada Asano kroz 13 tankobona govori o teškim temama otuđenosti, nelagode te danas nikad aktuelnijeg sindroma straha od propuštenog, kroz prizmu zajedništva, dječije euforije i ljubavi u svakom pogledu.

Vješto kombinujući klasičnu japansku svakodnevicu sa elementima fantastike, pa čak i horora, Asano stvara svijet u koji se ulazi za groš, svijet likova sa najgorim manama, a najboljim namjerama, koji se ničemu ne nadaju, a dobijaju još manje, međutim i dalje vide draž svakodnevice i maštaju o boljoj budućnosti. Već u prvom poglavlju prvog tankobona vidimo njegovo majstorsko baratanje emocijama. Punpuna srećemo punog naivnih dječjih simpatija i u istinskoj školskoj atmosferi, a upoznajemo kroz najpoznatiji tabu - porodično nasilje, jer kako sam Asano kaže, želio je ponuditi drugu vrstu emocija u mangi.

- Htio sam da iznenadim čitaoce koji uzimaju knjigu, jer su mislili da je Punpun sladak i uznemirila ih je. Želio sam da kažem čitaocu: “Ovo je drugačija vrsta mange. Pogledajte kakve dubine realnosti manga može da dostigne” - rekao je Asano.

Manga “Laku noć, Punpune” je priča o odrastanju običnog klinca u gradu kao i svakom drugom. Njegova porodica je disfunkcionalna, nije najbistriji ni najmarljiviji đak i jedino što mu ide od ruke je što može da razgovara sa Bogom kada god to poželi. Ipak, sve to će se promijeniti kada u njegovo odjeljenje dođe djevojčica Aiko, a iz njegovog doma odu roditelji.

Mange su se stidljivo pojavile prije nekoliko decenija, ali su brzo i lako počele da prkose gotovo svim tendencijama kupovine, popularnosti i izdavaštva i postale dio svakog doma, pa čak i izloga modnih radnji.

Stripovi koji se najčešće pogrešno karakterišu kao štivo za najmlađe, a zapravo imaju najveći spektar žanrova i podjela prema uzrastu i interesovanju čitalaca. Dovoljno je pomenuti da je strip-kultura u Japanu dostigla nivo da se i vijesti mogu pratiti u formi mange, a kamoli adaptacije i originalna djela.

“Laku noć, Punpune” je uspio ono što su rijetki planetarno popularni serijali doživjeli, a to je da prevaziđe svoju nametnutu ciljanu publiku tinejdžera i da postane manga van žanra, manga iz koje mladi upijaju i uče dok se stariji podsećaju i prihvataju.

Originalno je strip izlazio u periodu između 2007. do 2013. godine, uz sjajne kritike i ogromnu popularnost kod publike. Prvi broj srpskog izdanje ima 225 strana, a prevod je djelo Andrijane Miladinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana