“Male žene” dobitnice “USC Libraries Scripter” nagrade: Bezvremeni odjek klasične priče

Agencije
“Male žene” dobitnice “USC Libraries Scripter” nagrade: Bezvremeni odjek klasične priče

Scenario Grete Gervig za film “Male žene” osvojio je godišnju “USC Libraries Scripter” nagradu u Los Anđelesu, za najbolju filmsku adaptaciju, dok je priznanje za televizijsku seriju otišlo seriji “Fleabag”.

 

Gervigova, koja je režirala film, scenario je radila na osnovu istoimenog romana Luize Mej Elkot, iz 1868. godine, o životu četiri sestre Marč u malom engleskom gradu, tokom druge polovine 19. vijeka.

Odjek klasične priče u novom ruhu bio je velika inspiracija za nju i djelo koje ju je, kako je navela, pratilo čitavog života. Prikazujući tadašnje, uz osvrte na današnje vrijeme, Gervigova je dočarala da je adaptaciju jednog bezvremenog klasika i dalje moguće uraditi zaista kvalitetno, sudeći prema izboru za ovo priznanje.

- Ovo je izuzetno. “Male žene” su knjiga mog života. Ne sjećam se perioda u kojem nisam znala ko su sestre Marč. Čitala sam djelo iznova i iznova i sve što sam iščitala načinilo me ženom kakva sam danas. Bez Luize Mej Elkot nikada ne bih slušala onaj glas u sebi koji mi je govorio da pišem - navela je Gervigova.

Producent Ejmi Paskal prihvatila je nagradu u njeno ime.

- I Greta i ja bismo voljele da je Luiza Mej Elkot ovdje s nama i da može da prihvati ovu nagradu, da vidi kako su legendarne njene riječi bile, i žene koje je stvorila - navela je Paskalova.

U istoj kategoriji nominovana su ostvarenja “Irac”, “Dvojica papa”, “Dark Waters” i “Jojo Rabbit”. Svi sem filma “Dark Waters” nominovani su i za nagradu “Oskar” za najbolju adaptaciju scenarija, koju dodjeljuje Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku.

Britanska serija “Fleabag” osvojila je priznanje takmičeći se u kategoriji zajedno sa serijama “Nadzirači”, “Fosse/Verdon” i “Killing Eve”.

Tvorac serije Fibi Voler-Bridž nagrađena je za prvu epizodu ove komedije, koja je bazirana na monodrami istog imena.

Nagrada za scenariste bila je, uz još neke nagrade u različitim kategorijama, dobar pokazatelj za dobitnika “Oskara”. Naime, desilo se da su, u osam uzastopnih godina, filmovi koji su osvojili “Oskara” u ovoj kategoriji bili dobitnici ovog priznanja za scenariste.

To su bili filmovi: “Argo”, “12 godina ropstva”, “Mjesečina”, “Zovi me svojim imenom”, “The Big Short”, “Društvena mreža”, “Igra kodova” i “The Desvendants”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana